• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under hösten inledde Säffle Operan ett samarbete med Kvinnojouren, ett samarbete som när insamlingen summerades gav 27 000 kronor. Foto: SVT/Camilla Gustafsson

Pengar från musikal i Säffle ska gå till kvinnojourens arbete

Uppdaterad
Publicerad

Nu har musikalen Så som i himmelen nypremiär på Säffleoperan. Det innebär inte bara fjorton nya föreställningar utan också nya insamlade pengar till Kvinnojouren Frida. Under hösten inledde Säffle Operan ett samarbete med Kvinnojouren, ett samarbete som när insamlingen summerades gav 27 000 kronor.

I klippet får du ett smakprov ur musikalen och Catharina Bäckström berättar vad bidraget från Säffle Operans publik betyder.

– Det känns jättebra. Vi är glada för var enda krona, säger Catharina Bäckström som är samordnare på Kvinnojouren Frida i Säffle.

Varje spelkväll är Catharina Bäckström och hennes kamrater, som jobbar ideellt på Kvinnojouren, på plats i foajén på Säffle Operan. Berättelsen om hur huvudpersonen Gabriella lever i en våldsam relation är en verklighet som de mött många gånger.

– Man blir ju väldigt berörd eftersom man träffat kvinnor i samma misär, säger hon.

Mindre kommunalt bidrag

Pengarna som Säffle Operans publik har skänkt är ett välkommet tillskott då bidragen från kommuner minskar. I mars väntas Välfärd- och arbetsmarknadsförvaltningen i Åmål besluta att dra ner bidraget från 100 000 kronor till 30 000 kronor.

– Vi måste satsa på lagstadgade verksamheter som erbjuder mer än skydd. Det stora arbetet köper vi av Trollhättans stad, säger Helena Wretman, förvaltningschef i Åmål.

Stort samhällsproblem

Det är viktigt att våld i nära relationer lyfts och att allmänheten blir berörda av föreställningen tycker både Tobias Norelius och Catharina Bäckström.

– Jag har sett föreställningen många gånger och har inte sett den någon gång utan att börja gråta, säger Tobias Norelius, producent för föreställningen.

– Det är ju ett stort, stort samhällsproblem och det är så många tjejer som far illa, berättar Catharina Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.