Pensionären Arthur överklagade böterna – norska gränsstängningen bröt mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Den norska gränsstängningen under pandemin var olaglig efter de första sex månaderna. Det slår Norges motsvarighet till hovrätten fast i en dom.

Nu överklagar den norske riksåklagaren till högsta instans. Står sig domen kan alla som bötfällts för brott mot gränsreglerna få pengarna tillbaka.

Det är pensionären Arthur Soltvedt som drivit fallet sedan han dömts till 10 000 kronor i böter efter att ha besökt sin syster i Värmland under senare delen av pandemin.

– Jag skulle ha passerat gränsen olovligen. Då blev jag förbannad, säger han när SVT Nyheter Värmland besöker honom i hemmet i Brandal några mil från den svenska gränsen.

Olagligt efter sex månader

Arthur Soltvedt valde att överklaga. Han förlorade i Tingsrätten, men friades sedan helt i den norska motsvarigheten till hovrätten.

– Då börjar man ju undra vad det är vi håller på med i det här landet, säger han.

Hör Arthur Soltvedt och den norske åklagaren i klippet ovan.

Under pandemin höll Norge gränsen stängd med olika regler i sammanlagt ett år och sju månader, men enligt hovrättsdomen var bara de första sex månaderna förenliga med Schengenregelverket. Efter det var gränsstängningen olaglig.

Pengarna tillbaka

Står sig domen kan alla som bötfällts under den perioden få sina pengar tillbaka. Nu begär riksåklagaren i Norge prövning i högsta instans.

– Det är en principiellt viktig sak där vi måste få ett klargörande, säger Henning Klauseie, som är åklagare i målet.

Även på den svenska sidan gränsen följs rättsprocessen med stort intresse. Gränshandlaren Elinor Syversen i Bograngen i Värmland är en av dem som kämpade hårt för att butiken skulle överleva när nästan alla kunder försvann.

– Jag vill inte tänka på hur mycket jag förlorade på att gränsen var stängd. Det är bedrövligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.