Ett stort militärt transportflygplan på en flygplats, med en grå färgton och flera detaljer på vingen. Till höger syns en person i en pilotuniform, del av en intervju eller presentation. Bakgrunden visar en dämpad, molnig himmel och en del av flygplatsens infrastruktur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte alldeles lätt att landa en Hercules på en liten flygplats som den i Torsby. Hör piloten berätta i klippet. Foto: SVT

Piloten Wille efter den dimmiga landningen i Torsby: ”Här får man utnyttja sina färdigheter”

Publicerad

När Torsby firade sin flygplats under lördagen så väntade alla lite extra på att Herculesplanet skulle landa. En dryg timme efter utlovad tid dök planet upp i dimman.

– När vi kom upp hit var det precis tillräckligt bra och fanns det en liten glugg i dimman som gjorde att vi kunde landa, berättar piloten när SVT träffar honom efter landningen.

Det krävs fyra till sex personer för att flyga Herculesplanet. Huvudsyftet är att transportera last eller personal, berättar Wille som är en av piloterna som flög det stora Herculesplanet från Malmö till Torsby under lördagsförmiddagen.

Och att landa ett Herculesplan på en liten flygplats som den i Torsby är inte alldeles enkelt.

Hör honom berätta i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.