Pilotsatsning på avfallshantering på Kronoparkens vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

I projektet Hållbar vårdcentral vill regionen hitta metoder att minska vårdens miljöpåverkan.

Nu inleds en satsning där man utrustar samtliga behandlingsrum på Kronoparkens vårdcentral med förutsättningar för att kunna källsortera.

– Vården är väldigt materialintensiv. Vi vill uppnå en så cirkulär verksamhet som möjligt, och då måste möjlighet att sortera finnas i undersökningsrummen, Curt Monfelt, miljöchef på Region Värmland.

Det handlar om framförallt plast, papper och kartong som idag inte sorteras utan slängs som brännbart. Så ser det i nuläget ut på i princip varje vårdcentral, enligt Curt Monfelt.

Beroende på vad man ser för resultat av källsorteringen på Kronoparkens vårdcentral, kan det komma att implementeras på andra vårdcentraler.

En av fem delar i projektet

I ”Hållbar vårdcentral” testas olika sätt att minska vårdens miljöpåverkan genom transport, läkemedel, avfall, energiförbrukning och material.

På Kronoparkens vårdcentral inleddes i höstas också en pilot för sårvård, där personalen fått utökad utbildning inom området – samtidigt som materialen som används i sårvården bytts ut.

Hör om projektet Hållbar vårdcentral i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.