Mannen har varit anställd hos polisen i mer än 40 år. I förhör ger han flera anledningar till att han gjort sökningar på personer som inte varit direkt kopplade till någon av hans utredningar.
I vissa fall har syftet varit rent personligt, som när han ville kontakta en gammal kollega för att förhöra sig om situationen i området dit dottern flyttat. Eller när han ville se om hans mammas körkort fortfarande var giltigt. I andra fall minns han inte, men oftast ska det ha varit för att hitta kontaktuppgifter. Han ångrar att han inte sökt via polisens egen kontaktbok eller över internet.
Totalt är det alltså 123 personer han sökt på. Av dess är tre av dem hans egna släktingar, 44 är anställda hos Polisen och de övriga 76 är civila, däribland grannar och deras släktingar samt släktingar till de 44 kollegorna.
Sökt upp passbilder
Enligt utredningen har han gått genom två system för att komma till resehandlingssystemet, för att se en persons passbild.
– De som jag skall prata med, de vill jag se hur de ser ut i verkligheten. Ja, för att veta att jag kommer till rätt person, säger polismannen i förhör.
”Vill ha bra resultat”
Men för att komma dit har han gått genom system som visar både misstanke- och belastningsregister. Trots att det inte var nödvändigt. Hans egen förklaring är att han inte kände till att resehandlingssystemet kan nås direkt via en app i datorn.
– Det här med datan de… alltså ja, ja, jag vet inte vad man ska säga, för jag är för gammal, men eftersom alltså, jag har gjort det jag har kunnat och det jag prestera, jag vill ha ett bra resultat, säger han i förhör.
I elva fall har han även gått vidare och läst om personer i belastningsregistret.
En återkommande förklaring är att arbetsbördan har ökat och flera slagningar har varit kopplade till att underlätta utredningar.
Erkänner privata sökningar
Polismannen medger att det är han och ingen annan som gjort sökningarna, och erkänner brott i de fall som varit av privata skäl.
Åklagaren menar att han begått dataintrånget medvetet. Detta eftersom det kommer upp en varningsskylt när man loggar in i polisens it-system som säger att slagningar i systemet måste vara kopplade till en arbetsuppgift.
Rättegången hålls först i oktober men enligt Polismyndighetens ansvarsnämnd ”talar det mesta” för att han får behålla sin anställning. De skriver dock att det slutgiltiga beslutet kommer bero på ”vad som redovisas i domen och vad som kommer fram i övrigt vid den arbetsrättsliga prövningen”.