Foto: SVT

Polisen vill kamerabevaka Kronoparken

Publicerad

Den nya kamerabevakningslagen gör det möjligt för polisen att sätta upp egna kameror. I Värmland hoppas man bland annat få ha övervakning på Kronoparken och Våxnäs.

– Vi hoppas få kameror på ställen där vi har någon form av problematik, säger kommunpolisen Lennart Hynynen.

De första kamerorna kommer att sättas upp i områden som polisen klassar som särskilt utsatta och de finns i storstäderna. I region Bergslagen som Värmland tillhör är det bara Vivalla i Örebro som klassas som särskilt utsatt område. Tidsplanen för när Värmland kan få de första kamerorna är inte klar, men varje lokalpolisområdeschef har fått äska var de vill ha kameror, enligt Lennart Hynynen. Vilka platser det handlar om är inte offenligt än, men han nämner Kronoparken och Våxnäs som två aktuella platser. Syftet med kamerorna är att förebygga brott, öka tryggheten och komma åt brottslighet.

– De brott vi kan komma åt är i första hand droghandel, skadegörelse och våldsbrott.

”Kroppskamerorna gör redan stor nytta”

Redan idag använder polisen så kallade kroppskameror och de har gjort stor nytta enligt Lennart Hynynen. Bland annat på sommarens festivaler.

– Det kunde vi se på Putte i parken. Jag tror de kamerorna hade en stor betydelse för att det inte skedde så många sexuella ofredanden.

På sikt finns planer på en mer avancerad övervakning där man kopplar samman olika kamerasystem.

– Man kan länka samman alla våra kamerasystem i en ledningscentral och då få bilder direkt från kroppskameror eller en helikopter, möjligheterna är många. 

Finns det belägg för att man stoppar brottslighet med kameror eller flyttar man bara på den?

– Problematiken kan ju flytta på sig, men då har vi kanske möjligheten att flytta kamerorna, säger Lennart Hynynen och fortsätter:

– Samtidigt så är kamerövervakning en tillfällig lösning och upphör problemen i ett område så behövs ju inte kamerorna längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.