Under två sommarmånader fick polisen i de två länen drygt 600 samtal relaterade till bilar som spelar hög musik.
– Det här handlar inte om enstaka störningar någon enstaka natt. Det här pågår hela tiden. Det är ett folkhälsoproblem, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika.
Enligt Wendel tvingas polisen lägga onödigt mycket resurser på problemet:
– Vi har fått avbryta planerade narkotikainsatser och styra om för att hantera buslivet. Våra fredags- och lördagsnätter går nästan huvudsakligen åt till att hantera det här problemet, när vi egentligen behöver jobba brottsförebyggande på annat sätt.
Saknar verktyg
I dag saknar polisen effektiva verktyg att få bukt med problemet, menar polischefen.
– Som lagstiftningen ser ut i dag måste man bevisa vem i bilen det är som sköter musiken. Sitter det ett antal personer i fordonet är det omöjligt.
Därför föreslår polisen i region Bergslagen att man gör det möjligt att bötfälla föraren till fordonet som spelar hög musik.
– Vi vill kunna bötfälla på plats så att det blir en tydlig konsekvens av beteendet. Den möjligheten saknar vi i dag, säger han.
Minister bjöds in
För att få gehör för problemet har polisen bjudit in inrikesminister Mikael Damberg (S) till Arvika på fredagen.
– Först vill jag lyssna på förslaget ordentligt och se vilka erfarenheter poliserna har. Det finns exempel där man lyckats bötfälla personer för att de spelat hög musik. Men det verkar vara fortsatt svårt för polisen att komma åt otyget, säger han till TT.
Ett utbrett problem
Bilar som åker runt och spelar hög musik på kvällar och nätter är ett vanligt problem i det så kallade raggarbältet som löper genom Mellansverige. Det breder främst ut sig över Gävleborgs, Dalarnas och Värmlands län.
I flera kommuner i Värmland och Dalarna har man beslutat att stänga av vissa gator nattetid för att hålla de musikspelande bilarna borta.
2018 ändrade regeringen ofredandeparagrafen till att omfatta störande av någon annan genom att spela hög musik. Det har dock varit fortsatt svårt att döma någon för brottet.
I ett nyligen avgjort rättsfall i Säffle friades två män som stod åtalade för ofredande och förargelseväckande beteende, eftersom det inte kunde styrkas att deras agerande väckte den målsägande.
Källor: Regeringen och SVT Nyheter