När vi besöker skolan är halva klassen i skogen för att lära sig om vilka vilda växter som kan ätas och användas i matlagning. Andra halvan tar hand om den egna skörden av de grönsaker, frukter och bär de odlat. Det torkas, läggs in, syras, saltas och syltas.
– Idag gör vi gurkchutney, krossade tomater, saltar in bönor, torkar frukt och grönsaker och så vin, säger läraren Debby Lyons och visar runt i köket. De håller till i det så kallade Kretsloppshuset på Naturbruksgymnasiet Södra Viken utanför Sunne.
Ekonomiska aspekter
Allt från skogsbruk, byggnadsvård och nybyggnationer till djurhållning, odling och förädling av livsmedel står på schemat när eleverna ska lära sig hur man kan bli självförsörjande i olika grad.
– Vi pratar också om ekonomi för att se vad effekterna blir av ett självhushållarliv rent ekonomiskt.
25 utbildningar
När Klarälvdalens folkhögskola startade sin kurs i självhushållning 2001 var de smått unika sedan dess har intresset växt och nu finns 25 liknande utbildningar i landet enligt Michael Raaman.
– Det känns som en viktig bit av utvecklingen att fler människor är engagerade miljömässigt och producerar egna livsmedel.