Foto: TT

Provision till p-vakter?

Publicerad

En ny undersökning visar att varannan svensk känner sig osäker på om parkeringsvakter får mer betalt ju fler bilar de bötfäller.

Det verkar råda ett visst tvivel om parkeringsvakters egentliga uppdrag. 12 procent av svenskarna tror att parkeringsvakter jobbar på provision, och hela 50 procent av befolkningen är osäkra på om så är fallet.

– Parkeringsvakter har ingen provision. Tyvärr har många människor fördomen att parkeringsvakter försöker lappa så många som möjligt för att tjäna pengar. Men de drivs enbart av viljan att hålla trafikmiljön säker och staden tillgänglig för alla, säger Lena Karlsson, vd på Svepark, parkeringsföretagens branschorganisation.

Kan skapa konflikter

Undersökningen, som gjorts av Svepark och Dukaten Parkering, visar att 12 procent av de nästan 1000 tillfrågade tror att parkeringsvakter jobbar på provision. 6 procent som svarat i undersökningen tror att det varierar. Hälften som svarat, 50 procent, säger att de inte vet hur det ligger till.

– Parkeringsbolagen har en hel verktygslåda av åtgärder för att fler ska parkera rätt, men kontrollavgift och parkeringsanmärkning undviker vi i det längsta. Missförstånd om parkeringsvakternas uppdrag riskerar i värsta fall att skapa konflikter, säger Lena Karlsson.

Meningsfullt yrke

Både privata och kommunala parkeringsföretag har, enligt Lena Svensson, som uppgift att underlätta korrekt parkering och eventuell betalning för parkeringen. Målsättningen är att hålla vägar och allmänna utrymmen tillgängliga för alla – då speciellt utryckningsfordon.

– Generellt trivs parkeringsvakter bra i yrket, som många av dem upplever som meningsfullt och socialt. Konflikter med bilister är ovanliga. I de fall där sådana konflikter hindrat parkeringsbolagens arbete märks direkt negativa effekter för renhållning och utryckningsfordon, säger Lena Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.