Karlstadsfestivalen Putte i parken ska nu kameraövervaka spelningarna i ett led mot att få bort sexuella ofredanden. Foto: SVT

Putte i parken kameraövervakar festivalen

Uppdaterad
Publicerad

Festivalen Putte i parken meddelade på tisdagen att man kommer övervaka festivalområdet med kameror, såväl handburna som på stativ. Man kommer även filma konserterna, allt för att kunna använda materialet som bevis vid eventuella brott.

Under fjolårets festival i Mariebergsskogen anmäldes ett antal sexuella ofredanden från Putte i parken. De lades senare ner i brist på en gärningsman – och det är här festivalen nu vill få till en förändring. Därför kommer man under sommarens festivaler filma konserterna.

LÄS MER: Fler sexofredanden på Putte i parken

– Vi filmar publiken, det är det som är tanken. Och tänker man på sin egen personliga integritet så kan man vara säkert på att det här inte är några filmer som kommer att användas, om det nu inte blir så att de kan användas som bevis i en brottsutredning, säger Niclas Lagerstam, festivalgeneral.

Niclas Lagerstam, festivalgeneral för Putte i parken. Foto: SVT

Mer fokus efter fjolårets anmälningar

Men beslutet att övervaka med kameror, som är ett av flera sätt som festivalen nu agerar på, är inte direkt sprunget ur fjolårets brottsutredningar.

– Vi har jobbat med de här grejerna förr men det lyftes ju upp på nytt efter all fokus förra året. Men vi har alltid jobbat mot sexualbrott, det är inget nytt.

Apropå just fjolåret – vad tar ni med er därifrån?

– Först och främst när det gäller såna här brott vill vi ju att det ska gå att hitta en misstänkt gärningsman och det är ju oftast identifieringen som är det svåra. Det är där jag vill att man ska kunna säkra upp på något sätt, säger Niclas Lagerstam.

LÄS MER: Sexbrott på festival förblir olösta

Inför årets festival kommer man jobba tätt med såväl polis som RFSU och festivalens personal ska bland annat få utbildning i vad man ska vara uppmärksam och hur man hanterar olika fall av sexofredanden.

– Vi har haft en bra dialog med polisen i de städer vi ska vara i och det känns som att vi har hamnat rätt där. De välkomnar också det här initiativet. Det känns tryggt helt enkelt, för om något händer så kommer det finnas bevismaterial, säger Lagerstam och fortsätter:

– Det känns också bra för oss att kunna sända den här signalen till de personer som inte kan respektera andras kroppar. Sen kommer man väl aldrig komma ifrån det, det har alltid och kommer alltid förekomma. Det är inte ett festivalproblem utan ett samhällsproblem, men det finns hos oss och då får vi göra det vi kan för att ta ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.