Att inte kunna få fram det man vill säga, varken i tal eller skrift kallas afasi är verklighet för många som drabbats av stroke. Värmlands afasiförening stödjer drabbade och anhöriga och från och med idag utökar man verksamheten med öppet hus där alla är välkomna.
– Det är toppen. Jag är här en timma på måndagarna och kör dator och sen sitter vi och pratar en timma efteråt, säger Lars Magnusson.
Han drabbades av afasi efter en stroke 2011. Afasi innebär att man har svårt att läsa, prata eller förstå talat och skrivet språk och kan uppstå efter en hjärnskada, oftast stroke.
”Räddningen”
På Afasiföreningen i Värmland träffas både drabbade och anhöriga. För femton år sedan drabbades Lena Engelbrektssons man Ove av en svår stroke och nästan varje måndag under tretton år har de träffat andra drabbade och anhöriga i föreningen.
– På något sätt är det räddningen för att man lever ett bra liv idag. Gemenskap föder mer gemenskap, säger Lena Engelbrektsson.
– Det ger dem mycket att få hålla igång sitt språk och att få träffa andra i samma situation. Också att få sitta ned vid bordet tillsammans och att en och en får prata i lugn och ro. Här är alla på samma nivå, säger verksamhetschef Susanne Björkegren.
Från och med idag kan man varje måndagseftermiddag delta i afasiföreningens öppna hus och träffa andra drabbade och anhöriga.
Afasi är ett dold handikapp som kan vara svårt att se.
– Det är lättare om man har ett handikapp som syns. Det är svårt att stå i en kö och ska beställa någonting och inte kunna tala om vad man vill ha. Man vet vad man vill säga men det kommer inte ut, säger Susanne Björkegren.