en bild på en järnväg och en bild på Hans Albrektsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Hans Albrektsson om rapporten och vad en investering i infrastrukturen skulle innebära för Värmland. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Notan efter Nato-inträdet: ”Kommer kräva satsningar för 44 miljarder i Värmland”

Publicerad

En rapport från analysbolaget WSP (Williams Sale Partnership) visar att 111 miljarder kronor behöver investeras i svensk transportinfrastruktur i och med Nato-inträdet.

Hela 44,9 miljarder behöver investeras i Värmlands län.

– Värmländska infrastrukturen är eftersatt, säger Hans Albrektsson, vice vd och näringspolitiskt ansvarig på Handelskammaren Värmland.

Rapporten är framtagen på uppdrag av Stockholms handelskammare. Analys- och teknikkonsultbolaget WSP har räknat på hur stora satsningar som krävs för transportinfrastrukturen kopplade till Natomedlemskapet. Där nämns bland annat att Nato främst ser Sverige som ett transitland för transporter av trupper och krigsmaterial.

Det är sex sträckor som är utpekade som extra viktiga, där bland annat E18 och järnvägen mellan Oslo-Karlskoga-Stockholm och järnvägen mellan Kristinehamn-Östersund-Gällivare är några av stråken. De anses extra prioriterade för att integrera Sverige i Natos gemensamma försvarsplanering.

Samhällsekonomiska effekter

Utöver den förbättrade försvarsförmågan så har WSP även räknat på de samhällsekonomiska effekterna, vilket beräknas uppgå till 129 miljarder kronor. Framförallt genom att korta restider och sänka transportkostnader för fritids- och affärsresor.

– En satsning på till exempel Stockholm-Oslo skulle betyda jättemycket för Värmland men också, som vi ser i den här rapporten, hela Sverige och även Norge, säger Hans Albrektsson.

Rapportens sträckor i fokus

– Oslo-Karlskoga-Stockholm (väg E18 samt järnväg)

– Narvik-Kiruna-Luleå (järnväg, Malmbanan)

– Trondheim-Östersund-Sundsvall (väg och järnväg)

– Halmstad-Kalmar (upprustning väg)

– Malmö-Kalmar-Norrköping (upprustning väg E22)

– Kristinehamn-Östersund-Gällivare (elektrifiering och upprustning av järnväg)

Källa: WSP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.