splitbild, man som intervjuas, en maskad man i en butik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hotbrevet och bilder från butiken när mannen misstänks stjäla smink i klippet och hör försvarsadvokaten berätta om mannens egen inställning. Foto: Maria Haglund/Ur polisens förundersökning

Rättegången mot åtalade värmländske lärarvikarien avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Olaga hot, bedrägerier och stölder, idag avslutades rättegången i Värmlands tingsrätt mot den manlige lärare i 50-årsåldern som stått åtalad för 14 olika brott. Mannen åtalades bland annat för att hotat en lärarkollega med våldtäkt.

– Det är en vanlig, snäll person som jag menar inte vill göra något ont, säger mannens advokat Per Eriksson.

Mannen har jobbat som lärare i flera värmländska kommuner och i samband med det har problem uppstått, gång på gång. I Filipstad stal han enligt åtalet en kollegas plånbok och väska, i Karlstad misstänks han ha skrivit ett falskt intyg och i Kristinehamn ska han enligt åtalet ha försökt skrämma en kvinnlig arbetssökande genom att hota att våldta henne. Han är dessutom åtalad för bland annat bedrägerier och butiksstölder.

– På grund av sin problematik har han hamnat i den här situationen och han vill gärna komma ifrån den här delen av sitt liv, säger Per Eriksson.

Se delar av åklagarens bevis mot mannen i klippet och hör försvarsadvokaten berätta om mannens egen inställning.

Under den sista av flera rättegångsdagar fick rätten bakom stängda dörrar en genomgång av den rättspsykiatriska undersökning som mannen genomgått. Den visar att han inte bedöms lida av en allvarligt psykisk störning, varken idag eller vid tidpunkterna för de påstådda gärningarna.

Åklagare Barbro Brännlund yrkade på fängelse på 1,5 år medan försvaret vill att mannen får skyddstillsyn med föreskrifter.

Värmlands tingsrätt dömde mannen till ett års fängelse, han frias från ett fall av stöld. Han har överklagat domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.