Tre värmlänningar tycker till om bakterielarmet Foto: SVT

Reaktioner på bakterielarmet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Värmland har träffat tre värmlänningar som berättar om hur de påverkas av larmet om att undvika färsk kyckling.

Ragnar Åstrand från Karlstad äter sällan kyckling, men när han väl gör det är han väldigt noga med handhygienen och ser till att noga diska allt som kycklingen har rört vid.

– Jag kommer att vara ännu mer noggrann om jag skulle köpa kyckling nu, vilket jag sällan gör, säger han.

Ragnar Åstrand Foto: SVT

Varför äter du det så sällan?

– De flesta kycklingarna är importerade, är oetiskt uppfödd och slaktad och innehåller en del hormoner, har jag förstått det. Jag äter mer och mer vegetariskt, och äter jag kyckling så är det svensk ekokyckling.

Rekommendationen: Undvik helt färsk kyckling

Nu säger branschorganisationen Svensk Kyckling att de tror att anledningen till att antalet insjuknade har ökat är att folk slarvar med handhygienen, bland annat. Vad tänker du om det?

– Jag tycker man borde påminna oftare och kanske skriva på förpackningen; tänk på att det kan finnas en risk, och gör så här så är det lugnt.

Men tror du inte det finns en risk att folk skiter i att köpa kyckling helt om det står så på förpackningen?

– Ja, so what? Jag tycker inte att man borde äta så mycket kyckling på grund av de skäl jag har angett, säger han.

Äter sällan kyckling

Anna-May Stigsson Foto: SVT

Anna-May Stigsson från Karlstad har också läst om larmet om campylobacter i färsk kyckling. Men hon äter inte så mycket kyckling, utan hemma hos henne blir det mest viltkött.

– Jag tänker inte så mycket på det egentligen, för det är ju en fråga hur man tillagar och hur man tar hand om köttet, oavsett om det är kyckling eller något annat.

Branchen: ”Man kan äta färsk kyckling”

Men nu så rekommenderar smittskyddsläkarna ju faktiskt att man ska låta bli, även om man gör det på rätt sätt.

– Jag har inte funderat så mycket över det för jag använder väldigt sällan kyckling överhuvudtaget.

Köper hellre fryst kyckling

En som kommer att hålla sig borta från färsk kyckling en period efter dagens bakterielarm är Mimmi Dalmo från Kil.

Mimmi Dalmo Foto: SVT

– Jag skulle helst inte äta kyckling, blir det väl att man tänker. Man köper hellre fryst kyckling, eller ser till att genomsteka det väldigt ordentligt. Men jag vet inte, jag skulle nog inte köpa det i alla fall.

Men branschorganisationen Svensk Fågel säger något annat. De menar att folk slarvar med handhygienen och att det är därför fler insjuknar i campylobacter.

– Ja, det stämmer säkert, men det är ju dumt att chansa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campylobakter i kyckling

Mer i ämnet