Ett av förslagen är att akutjourlinjen avslutas i Arvika, men att medicinakuten bevaras. Medicinakuten ska hålla öppet dygnet runt, medan laboratorieverksamhet och röntgen ska ha verksamhet dagtid.
– Vi ser ett behov av att hålla öppet i Arvika dygnet runt, säger Daniel Schützer (S), ordf i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Ytterligare förslag är att den gynekologiska mottagningen och gynekologiska dagkirurgin flyttas från Torsby till Arvika. Och att intensivvårdsavdelningen i Arvika istället blir en intermediärvårdsavdelning, där patienter som kräver extra mycket övervakning och behandling men som inte behöver intensivvård vårdas.
Ska träda i kraft runt halvårsskiftet
Dagens förslag beräknas ge en besparing på 22, 9 miljoner kronor och förändringarna ska träda i kraft runt halvårsskiftet.
– Vi tycker det finns bra delar i det här förslaget. Det finns också de som är dåliga, det blir ett ökat resande för vissa patienter, säger Schützer.
Vårdförbundet: ”Det blir inte jämlik vård”
Vårdförbundet är starkt kritiska till förslaget och ser risk för ökade väntetider och överbeläggningar.
– Det här riskerar att göra så att medborgarna i västra Värmland inte kommer att ha möjligheten att få likvärdig vård som övriga värmlänningar och det riskerar hela sjukvården i förlängningen, säger Camilla Gustafsson, avdelningsordförande på Vårdförbundet.
Även oppositionen är kritisk.
– Det var väldigt lite fokus på patienterna. Kommer de kunna få vård och var i så fall, säger det moderata regionrådet Fredrik Larsson som menar att dagens presskonferens väckte en del frågor.
Miljonunderskott
Prognosen för region Värmland 2023 var ett underskott på 937 miljoner, 659 miljoner sämre än budgeterat.
Den 1 december infördes totalt anställningsstopp inom regionen, den 19 december meddelade regiondirektör Peter Bäckstrand att det kommer ske en personalminskning med 750 personer där runt 300 anställda kan varslas om uppsägning för att minska kostnaderna.