Pontus Sevius avled efter att ha fått ett stoppat covid-vaccin. Foto: SVT

Region Värmland kritiseras av Ivo – efter felvaccineringen som ledde till Pontus död

Uppdaterad
Publicerad

En felvaccinering med Modernas covid-vaccin ledde i februari 2022 till att 30-årige Pontus Sevius dog. Nu kritiserar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, Region Värmland för hanteringen.

Trots rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att personer under 31 år inte skulle få vaccinet Spikevax från tillverkaren Moderna gavs vaccinet till 30-åriga Pontus.

Ivo konstaterar att regionen inte har levt upp till kravet på god vård, och att man som vårdgivare inte säkerställt att rätt information nått vaccinerande personal samt att personalen har haft rätt kompetens.

Region Värmland har brustit i sitt ansvar

I beslutet tydliggör Ivo att det är vårdgivaren som brustit i sitt ansvar, och att det inte handlar om enskilda individers insatser.

– Ivo har i sitt beslut tydliggjort att detta inte handlar om enskilda individers insatser, utan om vårdgivarnas systematiska arbete med att säkerställa att rätt information når fram till personalen. Jag är övertygad om att vårt beslut kommer att bidra till regionens fortsatta kvalitetsarbete, så att detta inte riskerar att hända igen, säger Daniel Lilja, avdelningschef på Ivo i ett uttalande.

Familjen: ”Nu vet vi att de bär ansvaret”

Pontus sambo Michaela och hennes mamma Malin Olofsson har tagit del av beslutet.

– Nu vet vi att de bär ansvaret för hans död. Vi har kämpat för detta i två och ett halvt år. Nu har Kammarkollegiet, Statens försäkringsläkare och nu även Ivo konstaterat att vaccinet dödade vår älskade Pontus. En ung pappa mitt i livet, som aldrig varit sjuk eller hade någon underliggande sjukdom, säger Malin Olofsson.

Region Värmland pekar på situationen som rådde då

Clas Lundgren, chefläkare på region Värmland, säger att de tar till sig kritiken från Ivo och att de kommer att förbättra det de ska förbättra, men att situationen som rådde vid vaccinationstillfället var svår eftersom de behövde vaccinera så många som möjligt.

– Jag skulle vilja säga att detta var en kaotisk tid vad gäller vaccinationer och att de ansvariga för vaccinationen verkligen har ansträngt sig för att det ska bli rätt, säger Clas Lundgren och fortsätter:

– I efterhand kan man säga att det alltid finns saker att förbättra, men man får lov att sätta det i relation till den situationen som var då vad gällde covid och vaccinationerna.

Pontus Sevius avled några dagar efter han vaccinerats med Modernas vaccin mot Covid-19 – sambon Michaela Olofsson vill få ett svar på varför Pontus dog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att följa med hem till familjen som sörjer pappan Pontus – hans sambo Michaela och hennes mamma Malin berättar om kampen för att få svar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.