En kvinna står framför en skylt som visar vad en stig i skogen heter. Kvinnan tittar in mot kameran med en neutral min samt har blå t-tröja på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionens förslag att stänga ner rehabbassänger oroar Lilian Hamsch i Molkom. I klippet hör du henne berätta varför det oroar henne. Foto: Samarth Katiyar/SVT

Rehabbassänger hotas av nedläggning – oroar patienter

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland vill utreda möjligheten att avveckla rehabbassänger för att täcka upp en del av sitt ekonomiska underskott. En av dem som skulle drabbas av en stängning är Lilian Hamsch i Molkom som brukar rehabträna i bassängen två gånger i veckan.

– När jag började där kunde jag inte gå, säger hon.

SVT rapporterade tidigare i veckan att regionens resultat för 2023 kommer bli betydligt lägre än budgeterat. Enligt deras senaste prognos kommer underskottet landa på nästan en miljard kronor vid årets slut.

Sjukvården står för den största delen av utgifterna och därför har man tagit fram sparförslag inom hälso- och sjukvården. Bland åtgärderna som ligger på bordet finns ett förslag om att avveckla rehabiliteringsbassänger på sjukhusen i Karlstad, Arvika och Torsby. I Karlstad nyttjas bassängen varje vecka av cirka 90 patienter från sjukvården.

I klippet berättar Lilian Hamsch mer om hur rehabiliteringsbassängerna hjälpt henne i hennes rehabilitering.

Bassängerna betyder mycket

Lilian Hamsch började besöka rehabbassängen i Karlstad för tio år sedan när hon diagnostiserades med artros i sitt högra knä. Läkarna rekommenderade henne en operation men tack vare träningen i bassängen mår hon i dag mycket bättre och kan gå utan större bekymmer. Hon har inte heller behövt operera sitt knä.

– De här promenaderna i skogen som jag också har med mig nu i mitt liv är ju komna av att jag också är i bassäng och rör på mig där och tränar där liksom, säger hon.

SVT har sökt Maria Berglund som är områdeschef för slutenvård. Hon säger att hon förstår oron hos patienter men hon vill inte ge någon intervju innan beslutet är taget. Hälso- och sjukvårdsnämnden har möte på tisdag där man förväntas fatta beslut om de olika sparåtgärderna.

Efter publiceringen av denna artikel uppger regionrådet Daniel Schützer till SVT att ärendet nu tillfälligt tas bort. Läs mer om det här.

Det vill regionen spara på 2023-2024

Förslag på sparåtgärder och den preliminära besparingen

* Revidering av avgiftshandboken som reglerar patientavgifter inom vården. 25 mkr

* Begränsning av köpt vård inom slutenvård.  56 mkr

* Avveckla rehabiliteringsbassängerna  2 mkr

* Utarbeta tydliga medicinska riktlinjer och prioritering som ska användas vid köp av externa NP-utredningar. 35 mikr

* Minskning av hyrläkarbemanning.  76 mkr

* Jourcentraler ska samlokaliseras.  1 mkr

* Samlokalisering av den allmänmedicinska Utbudspunkten Nybble med vårdcentralen Kristinehamn samt införandet av ett förändrat arbetssätt med mobil vård. 400 000 kr

* Samlokalisering av den allmänmedicinska utbudspunkten i Åmotfors med vårdcentralen Charlottenberg. 400 000 kr

Total besparing: 195,8 mkr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.