Lugnet har lagt sig över gården. Odlingsväven täcker jordgubbsfälten och bäddar in plantorna med ett varmt, skyddande täcke mot kommande isande höstvindar. Annat såg det ut för bara några veckor sedan när det var full verksamhet här. Sommaren som gått det varit rekordmånga som velat plocka sina egna gubbar.
– Det är trenden med närproducerat. Man vill veta vad man äter och ge bra råvaror till sina barn. Sedan upplever många själva skördandet som en sådan fröjd, tror jordgubbsodlaren Anna Wilén.
LÄS MER: Därför är jordgubbssäsongen rekordlång
Plockande som förenar
Med värme i rösten berättar hon om jordgubbsplockande som förenar människor i olika åldrar och från olika nationer.
– Det förenar mellan generationer när en mormor plockar med sin dotter och sitt barnbarn. Vi har också haft rekordmånga utländska besökare. Många nyanlända från Irak, Syrien och Afghanistan. Vi hade tre munkar från Tibet här och plockade – det var en lite ovanlig syn med de orange-färgade dräkterna där ute bland plantorna.
Fler arbetstillfällen
Det stora intresset för självplocket har gjort att man fått anställa fler säsongsarbetare. Ett 50-tal människor från olika länder har arbetat på gården och Anna berättar om fina möten.
– Vi hade ett par från Ukraina som väntar barn. Två pensionärer som också jobbade här stickade tröjor till bebisen. Det är så otroligt att få se vänskapsband knytas på det sättet. Det är integration på riktigt – att få bli en del av varandras liv.