Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om arbetet med rekryteringen och planerna framöver. Foto: SVT

Rekrytering till A9 i Kristinehamn pågår

Publicerad

För att etableringen av det nya artilleriregementet A9 ska hålla tidsplanen så rekryterar försvaret ny personal. Just nu arbetar nio personer med planeringsarbetet.

Redan i början av nästa år ska de vara dubbelt så många och förhoppningen är att i slutet av 2023 ha påbörjat bygget på Harberget.

Men innan bygget kommer igång så gäller det att lösa logistiken runt platsen.

– Alla som har åkt förbi Kristinehamn i sportlovstider vet ju att Harberget och den trafiksituation som är runt de två hamburgerrestaurangerna kan vara utmanande. Vi jobbar också med en trafikplan för det här området, där vi ska försöka avlasta korsningen. Vi tittar på andra alternativa infarter, säger Stina Backlund.

Invigs av kungligheter

Och soldaterna som marscherade ut från A9 för snart 20 år sedan skulle förmodligen inte känna igen sig på luckan uppe på Harberget.

– De rutiga sängkläderna finns kvar men sängarna blir bredare och logementen luftigare. Skåpen kommer inte att skramla i framtiden utan man ska kunna öppna sina skåp utan att hela logementet vaknar.

4 december väntas kungligheter komma till Kristinehamn för att inviga det nya A9 men inte förrän 2029 kommer de första värnpliktiga att flytta in i kasernerna på Harberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.