– Den var den bästa lösningen vi kom fram till, säger Marie Oudin (M). Foto: SVT

Sparkade kommundirektören – nu granskas avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Nu granskar revisorerna i Kristinehamn hur det gick till när förre kommundirektören Anders Dahlén fick lämna sitt jobb med ett avgångsvederlag på 24 månadslöner. Man kräver också svar på ett antal frågor.

– Det är dels beslutsgången, dels ersättningsnivån på avgångsvederlaget, säger Rolf Larsson, som är ordförande i kommunrevisionen.

Det handlar om att nya kommunalrådet Marie Oudin (M), utan ett beslut i kommunstyrelsen, med hänvisning till att ärendet var brådskande själv sparkade Anders Dahlén och förhandlade fram ett avtal som ger honom 91 200 kronor i månaden i två år, trots att det stod i hans anställningsavtal att han kunde sägas upp med ett års uppsägningstid.

– I och med att vi inte sa upp honom utan att det var en överenskommelse är det alltid en förhandling och den förhandlingen slutade på två år, säger Marie Oudin.

En bra överenskommelse, tycker du?

– Ja, bättre än att han hade fått tre år.

Får betalt även om han får nytt jobb

Kristinehamn ska, enligt överenskommelsen som avslutar Anders Dahléns anställning, utöver ett avgångsvederlag som kostar närmare 2,2 miljoner kronor plus sociala avgifter betala på hans pensionsavtal till och med februari 2021.

Avtalet slår också fast att det inte ska göras någon samordning om Anders Dahlén får ett nytt jobb under tiden. Det innebär att han kan lyfta lön från en ny arbetsgivare utan att det påverkar avgångsvederlaget från Kristinehamns kommun.

– Det var det förhandlingen ledde fram till, säger Marie Oudin.

Hur bra förhandlat tycker du att det var?

– Nja, det var det bästa som vi kom fram till, sedan kan man alltid ha åsikter naturligtvis.

Anders Dahlén skriver i ett mejl till SVT att han lagt det som varit bakom sig och gått vidare mot nya uppdrag. Han vill inte vill vara med i någon intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.