Lesjöforsbon Ulla Karlsson minns hur det var och kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S) förklarar varför rivningarna är nödvändiga. Foto: SVT

Rivningsvåg i Värmland efter Migrationsverkets flytt

Uppdaterad
Publicerad

Neddragningarna inom Migrationsverket har satt ny fart på rivningarna av tomma lägenheter i Värmland. Hus där asylsökande tidigare bott jämnas med marken när flera kommuner gör verklighet av de sista avtalen om statligt rivningsstöd från slutet av 1990-talet.

– De har slagit igen allt här. Det är bedrövligt. Man undrar vart allt är på väg, säger Ulla Svensson som bott i Lesjöfors i hela sitt liv.

Ulla tittar mot femtiotalslängorna mitt emot där rivningarna är i full gång. Hon har sett hyreshusen som en gång var fulla av liv bli tomma och rivas ett efter ett.

När nu även Migrationsverket lägger ner sin verksamhet och lämnar Värmland helt har rivningarna dragit igång igen.

– Vi har gamla avtal med staten om att riva de här husen. De har bara blivit kvar för att Migrationsverket har behövt dem, säger kommunalrådet i Filipstad Åsa Hååkman Felth (S).

Bostadsdelegationen

Det var i slutet av 1990-talet som den så kallade Bostadsdelegationen skapades för att ge statligt rivningsstöd stöd till kommuner med krympande befolkning. I hela landet revs 14 000 lägenheter enligt uppgifter från Boverket. I Filipstad 1 000.

Och det är fler kommuner som river när Migrationsverket nu lämnar Värmland. I Säffle startar rivningen av ett 60-tal lägenheter inom kort, och Hagfors kommun har rivit ett hyreshus i Ekshärad under vintern.

Kommunalrådet: ”Vi valde att riva”

Totalt har kommunen nu rivit halva allmänyttan.

Kommunalrådet Jens Fischer (OR). Foto: SVT

– Vi hade kvar ett gammalt avtal med staten om rivningsstöd och vi har ett överutbud av lägenheter, så vi valde att riva, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

I Lesjöfors skakar Ulla Svensson på huvudet åt frågan vad hon tycker om att kommunerna nu river igen.

– Det är bedrövligt. Man blir upprörd att de ska förstöra de mindre orterna och ha kvar de större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.