Christian Barenfeld Holm (M)
Ska jordbruksstödet minskas?
– Ja.
Varför?
– EU:s jordbruksstöd behöver minskas både i belopp och som andel av EU:s totala budget. Det är dock samtidigt viktigt att genomföra reformer som säkerställer att lantbruken kan ges förutsättningar att bedriva en konkurrenskraftig verksamhet, bl a genom lägre kostnader för sin produktion, enklare regler, minskad administrativ börda, sänkt skatt på diesel som används i jord- och skogsbruket samt en rad andra reformer.
Charlie Weimers (SD)
Ska EU-stödet till jordbruket minskas?
– Jag vill minska jordbruksstödet från EU.
Varför?
– Jordbrukspolitiken är ett av de viktigaste beslutsområdena som överförts till EU. Den gemensamma jordbrukspolitiken är en icke ändamålsenlig, övergripande lösning som inte är anpassad till svenska förhållanden. Min och Sverigedemokraternas strävan är att öka det nationella inflytandet över jordbrukspolitiken och dessutom sänka medlemsavgiften till EU.
Anton Sjöstedt (L)
– Jag vill minska EU:s jordbruksstöd med hälften och omfördela det till konkurrens och tillväxt, framförallt forskning, och brottsbekämpning och gränsbevakning.
Varför ska stödet minskas?
– Jag vill att areal och historiska belopp, det vill säga att äldre medlemsländer får ut mer jordbruksstöd, ska förändras. Istället ska små- och medelstora jordbruk och de som producerar kollektiva varor prioriteras högre.
Kjell-Arne Ottosson (KD)
Minska jordbruksstödet?
– Den totala budgeten ska minskas.
Varför?
– Vi vill utjämna konkurrensförhållanden och därmed stärka svensk konkurrenskraft, samtidigt som den totala EU-budgeten för jordbruk minskar. Kristdemokraterna vill att starka miljö- och djurhållningsvillkor ska gälla hela EU. De gemensamma EU-reglerna om exempelvis djurtransporter, antibiotika och kupering av kultingar måste efterlevas av alla, inte bara i Sverige. EU:s jordbrukspolitik bör i stället fokuseras på ett modernt, konkurrenskraftigt och miljömässigt hållbart jordbruk i Europa.
Håkan Svenneling (V) och My Funcke (V)
Ska EU-stödet till jordbruket minskas?
– Ja.
Varför?
– Vänsterpartiet vill att vi som bor i Sverige ska bestämma över vår egen jord- och skogsbrukspolitik och därmed landsbygdens utveckling för att bli än klimatsmartare och robustare mot klimatförändringen och kriser. Det går att satsa på mer lokal, nationell och ekologiskt hållbar jordbruksproduktion, mindre bekämpningsmedel, fortsatt låg antibiotikaanvändning och omställning till en mer ekologiskt hållbar ekonomi. Ett tak behöver införas på hur mycket EU-stöd stora lantegendomar kan få. När mäktiga ekonomiska intressen gör allt för att öka sin lönsamhet på djurens bekostnad driver Vänsterpartiet på för att ändra EU:s regler. Vi vill avveckla EU:s subventioner till storskalig animalieindustri eftersom de bland annat bidrar till långa djurtransporter och att djur tvingas till oacceptabla livsvillkor, som avsaknad av utevistelse. Istället bör satsningar ske på växtbaserad mat, bra djurhållning och en levande landsbygd. Vi vill att djurförsök ersätts med djurfria metoder så långt det är möjligt.
Kenneth Johannesson (S)
Ska jordbruksstödet minskas?
– Jag och S säger nej till högre medlemsavgiften till EU, varför EU-budgeten behöver minska.
Varför?
– Sverige ska inte betala någon orimligt stor del av EU:s budget. När Storbritannien lämnar försvinner en av de stora finansiärerna till EU-budgeten. Det handlar om ungefär 200 miljarder kronor per år. EU:s budget borde minska med lika mycket. EU behöver helt enkelt rätta mun efter matsäck. Fokus bör ligga på de frågor som spelar störst roll för EU:s medborgare: Säkerhet, migration, konkurrenskraft och klimat- omställning, områden där vi behöver arbeta mer tillsammans för att lösa de stora gränsöverskridande utmaningar vi står inför. Däremot ser inte vi i S någon vinst med att den största delen av EU-budgeten, hela 40 procent, går till jordbruksstöd. Stödet fördelas efter landareal vilket gör att det som främst subventioneras är stora jordägare. En av de största mottagarna av EU:s jordbruksstöd är det brittiska kungahuset.