Foto: SVT

Så kallt får det vara i din lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Nu när vintern har slagit till ordentligt med många minusgrader under flera dagar har en del inte bara kallt ute, utan även inne.

Några som märkt av detta är SBC, Sveriges bostadsrättscentrum, som under de senaste dagarna fått allt fler frågor kring hur kallt det egentligen får vara i en lägenhet.

Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade lufttemperaturen i lägenheter mellan 20 till 23 grader. Det gäller för såväl bostadsrätter som hyresrätter.

Återkommande problem

För känsliga grupper bör temperaturen enligt Folkhälsomyndigheten vara minst 2 grader högre. Sjunker gradantalet under 20 grader bör ansvariga, enligt de råd som SBC ger, undersöka varför temperaturen är så pass låg.

– Låga temperaturer i lägenheter där värmen styrs centralt är ett återkommande problem som dyker upp vid årets köldknäppar. Det kan ta någon dag innan bostadens värmesystem sätter igång så det gäller att ha lite tålamod. Ett tips är att lufta elementen genom luftnippeln som de flesta element är utrustade med, säger Johan Lundin, konsultchef på Sveriges bostadsrättscentrum i Göteborg.

Kan få lägre hyra

Om det fortsätter att vara kallt i lägenheten under en längre period behövs även andra åtgärder. Bor man i en bostadsrätt, bör man informera styrelsen för bostadsrättsföreningen, bor man in en hyresrätt kontaktar man istället hyresvärden/fastighetsägaren.

Om man inte får den hjälp man behöver kan man gå vidare till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.

– Det är inte kul som boende att leva i en iskall lägenhet och som bostadsrättsinnehavare och hyresgäst kan man ha rätt att kräva en reducering på hyran eller avgiften, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges bostadsrättscentrum.

Så här gör du om det är för kallt i din lägenhet:

1. Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och se över så att inte möbler eller gardiner blockerar elementens värmetillförsel.

 2. Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.

 3. Om temperaturen är under 20 grader ska du kontakta styrelsen för din bostadsrättsförening eller din hyresvärd.

 4. Om styrelsen väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.

 5. Om värmeproblemet kvarstår under en längre period kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.