I Sverige ligger antalet lediga jobb på rekordhöga nivåer, omkring 50 procent fler än åren innan pandemin, och runt 200 procent fler än efter finanskrisen 2008.
Den stora arbetskraftsbristen har flera orsaker, enligt forskarna vid Lunds universitet. Det främsta skälet är den åldrande befolkningen som skapar en demografisk obalans med fler äldre och färre unga som kan jobba.
– Problemet späddes på under pandemin för att många äldre 65-74-åringar lämnade arbetsmarknaden, säger Martin Nordin, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.
Kompetensbrist kopplas till flyktingkrisen
En annan orsak är kompetensbristen som verkar ha blivit större i och med att andelen utrikesfödda ökar. Enligt Martin Nordin är det kopplat till flyktingkrisen 2015 då många utrikesfödda kom till Sverige.
– Deras kompetens matchade inte riktigt med företagens efterfrågan. Men där ser man också tecken på att det börjar hända grejer. För det tar ju upp till 5-10 år innan de här grupperna kommer in på arbetsmarknaden. Så det problemet kan eventuellt minska framöver.
Räcker inte att flytta till Norrland
Eftersom bristen på arbetskraft är stor i hela Sverige, inte bara i Norrland, så räcker det inte att folk flyttar inom landet, enligt Martin Nordin.
För flyttar man arbetskraft uppstår brist någon annanstans.
– Det kanske till och med är svårare i storstadsregionerna, för det är väldigt mycket kopplat till vård och omsorg. Och där har man problem i hela landet.
Vestre i Torsby saknar rätt kompetens
Samma synsätt har Håkan Lindh på Vestre i Torsby som också saknar kompetent arbetskraft.
– Om vi låter folk flyttar från vår region upp dit så löser det deras problem. Men då är det frågan hur löser vi vårt problem?
Vad kan då göras för att lösa arbetskraftsbristen? Se svaren i klippet.