Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör Anette Lönnbergs tips om hundpassning på nyårsafton. Foto: SVT

Så kan rädda hundar skyddas från fyrverkerier på nyårsafton

Uppdaterad
Publicerad

När fyrverkerierna exploderar på nyårsafton kan det skapa en mycket stressande miljö för hundar.

– Jag har passat hundar på nyårsafton som varit livrädda, så det är jättebesvärligt på nyårsafton för många, säger Anette Lönnberg, hunddagisföreståndare.

Enligt Svenska Kennelklubben är en tredjedel av alla hundar i Sverige skotträdda, och omkring 35 000 av dem behöver medicineras när smällandet brakar löst.

– Vi måste krypa in, vi är inte ute på nyår, utan vi är inomhus och stänger in oss i en liten grotta nästan, säger Anette Lönnberg.

Starta klippet och hör tipsen om hundpassning på nyårsafton.

Restriktioner för fyrverkerier

2019

Tillståndsplikt och utbildningskrav för användning av raketer med styrpinne. Alltför många olyckor har skett med den typen av fyrverkerier under de senaste åren.

2014

Tillståndsplikt för raketer med krutvikt över 75 gram. De var farligare än experterna tidigare trott och kan tränga in i kroppen och explodera.

2008

Tillståndsplikt för 4-tums stjärnrör. Inga dödsfall i Sverige efter detta. Den typen av fyrverkerier hade orsakat flera dödsolyckor åren innan.

2002

”Förbud” mot smällare. Egentligen tillståndsplikt.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.