Foto: TT Bild

Så ska kajorna jagas bort – träden fälls

Uppdaterad
Publicerad

Nu är våren här, och folk längtar efter att få komma ut. Men på många håll i länet ockuperas stadskärnorna av kajor. I Karlstad har man nu en drastisk lösning för att bli av med problemfåglarna.

– Det finns ingen annan lösning än att såga ner träden, säger Peter Kullgren (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Men är inte det väl drastiskt?

– Ja, det är klart att man vill ha en grön och lummig stad, men nu fungerar det inte som det är i dag. Så då är det att välja mellan två onda ting och då blir det träden som får stryka på foten, säger Peter Kullgren i en kommentar.

Radikal lösning

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om problemen med kajor som häckar inne i städer och bajsar ner bilar, cyklar, gator och människor. Vilthandläggare har tidigare förklarat att de är svåra att jaga, eftersom om man skjuter en flyger resten i väg.

Nerskitade bilar – ett minne blott. Foto: SVT

Nu går alltså Karlstad kommun i täten med en radikal, men nästan garanterat framtidssäker lösning. På de mest utsatta platserna i staden, till exempel Stora torget och utanför Stadshotellet kommer träden att fällas.

Virket som blir från träden som fälls kommer att tas till vara på. Majoriteten ska användas till att bygga kajburar av den modell som just nu testas i Örebro.

Hala träd

För att staden ändå ska kännas grön och lummig erfar SVT Nyheter Värmland att kommunen väckt liv i en gammal kär företeelse. De tunnor med palmer som under en period stod ute på somrarna kommer att återinföras. Året runt.

Men inte alla områden kommer att förlora sina vackra träd. I mindre problematiska områden kommer en mindre drastisk lösning att testas. En metod som är väl beprövad i Bulgarien.

– Vi använder ett särskilt medel som vi sprejar på träden, vilket gör det väldigt svårt för fåglarna att sitta där. De glider i princip av, säger Hristo Kajovic, bulgarisk forskare som varit med och tagit fram medlet.

Medlet ska ha väldigt liten miljöpåverkan, och blir bara overksamt vid väldigt kraftigt regn.

– Det är väldigt hållbart. Till en början kan det lukta lite märkligt, men man vänjer sig väldigt snabbt, säger Hristo Kajovic.

Här kan man se hur den bulgariska metoden fungerar, när kajorna glider av grenarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.