En typ av smitta som ökar är den av campylobacter. Detta är en elak rackare till bakterie som framför allt sprids genom att vi äter mer kyckling.
– Kyckling, speciellt färsk sådan, ska hanteras efter de råden som finns och den ska vara väl genomstekt. Om man som konsument känner någon osäkerhet eller tveksamhet kring hanteringen så är det bättre att avstå att hantera och tillaga kyckling, säger Ingemar Hallén som är smittskyddsläkare vid Landstinget i Värmland.
Antalet rapporterade fall av campylobacter ökar i Sverige och även i Värmland där antalet ökat från 124 rapporterade fall förra året till 133 fall hittills i år.
– Det är oroande när man ser att det är en ökande trend, även om det inte är en dramatisk ökning från i fjol. Det är en ganska besvärlig tarminfektion. Så ska man ju komma ihåg att alla de här rapporterade fallen är ju de svårare sjuka, de som sökt vård, så det finns säkert många fall där man drabbats men inte sökt vård.
Den som drabbas av bakterien insjuknar ofta akut med diarréer som ibland är blodiga, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. Landstinget i Värmlands rekommendation för att förhindra spridning är att hantera kyckling på rätt sätt.
Folkhälsomyndighetens råd för att undvika smitta
Vinterkräk – smittsam som tusan
En annan goding på sjukdomsjulbordet så här års är vinterkräksjukan, eller Caliciviruset. Detta är en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige. Den är väldigt smittsam – en enda person kan smitta ner en hel arbetsplats eller förskola.
– Vi har sett en förhållandevis tidig start på säsongen för Calicivirus. Vissa år är det fler fall än andra år och vad det beror på vet vi inte riktigt. De flesta söker inte vård för detta men vi får ju rapporter om utvecklingen av det. Vinterkräksjuka är ofta väldigt jobbigt och intensiv för den drabbade men trösten är att det går relativt fort över, säger Ingemar Hallén.
Viruset som kan vara farligt för spädbarn
RS är ett annat virus som förekommer så här års och som av okänd anledning är mer smittsamt vartannat år. Den här säsongen ser ut att bli ett sådant värre år.
– I Värmland har bara något enstaka fall rapporterats hittills så där kan man inte säga att det har dragit igång riktigt än, berättar Ingemar Hallén.
Smittskyddsläkaren i Örebro län, Hans Fredlund, uppmanar föräldrar till nyfödda barn, som riskerar att drabbas extra hårt av viruset, att försöka undvika större grupper av människor nu till jul. Men rekommendationen från vår värmländske smittskyddsläkare är inte fullt lika restriktivt.
– Man kan ju vara uppmärksam på om det finns sjuka i omgivningen och då hålla sig borta om man har barn under ett år. Men det gäller ju inte bara RS-viruset utan även till exempel kikhosta – som har ökat på senare år. Det gäller att ha sunt förnuft i det hela helt enkelt, konstaterar Ingemar Hallén.
I Värmland har antalet fastställda fall av RS vare sig ökat eller minskat utan varierar från år till år. Återstår att se hur det ser ut i Värmland när säsongen är över framåt våren.
Och så den ”vanliga” flunsan
Även influensasäsongen pågår för fullt just nu.
– Influensan har dragit igång rätt så ordentligt. På sjukhuset såg vi förra i veckan en kraftig ökning. Och det är alltså bara de fall som har sökt vård så detta är bara toppen av isberget som vi ser.
Vad gäller för rekommendationer där?
– Är man nyinsjuknad och nyss har legat hemma med intensiv hosta och högre feber så ska man kanske försöka tänka på att stanna hemma så man inte sprider smittan vidare. Är man bortbjuden i jul tycker jag man kan vara extra försiktig med att åka om man har släktingar eller vänner som är extra immunnedsatta eller om det finns spädbarn.
Råd från Livsmedelsverket för att slippa campylobacter
- Var noggrann med hygienen. Tvätta händerna före matlagning och direkt efter hantering av rått kött och rå kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och rå kyckling. Då förhindrar man att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
- Genomstek alltid kyckling. Genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.