Vem känner inte igen sig i tankarna att snart, snart är det semester. Då ska lugnet infinna sig. Och då gör det inte så mycket att de sista veckorna är proppfulla med måsten, stress och trötthet, eller?
– Det finns de som alltid tänker att de sista veckorna ska jag göra rent bord och får inte lämna över någonting till min kollega. De gasar för fullt ända in i målsnöret. Det finns forskning som visar att om man ligger på en hög stressnivå när man går på semester, då tenderar stressen att öka under första semesterveckan.
– Sedan kanske de tar fyra veckors semester och sista veckan, då börjar tankarna på jobbet, sömnen blir sämre och stressen ökar igen.
”Kör inte full fart in i det sista”
Enligt psykologen HG Storm är det alltså inte någon bra idé att köra på i full fart in i det sista om semestern ska ge vila och avkoppling.
– Det ligger både i arbetsgivarens och den anställdes intresse att man planar ut de sista veckorna och är lite lugnt och harmonisk när man går på semester, då kan man bättre ta till sig vilan, säger HG Storm.
Men när då semstern börjar, kanske ångesten över hur semestern ska bli. Enligt HG Storm har vi generellt sett alldeles för höga förväntningar på vad semestern ska ge.
– Det är då vi ska fixa allt det där som vi inte har klarat på de andra elva månaderna. Båten, huset, barnen, relationen, sexlivet, allt ska bli bra. Det blir ju en väldig kramp, menar HG Storm.
Mycket hänger på vädret
Och dessutom är det enligt honom mycket som hänger på det vi kanske pratar om mest. Vädret.
– I mitt jobb ser jag att efter en regning sommar, då står de i kö när jag börjar jobba i augusti, de havererade systemen, skiljsmässor, otrohet, alltihop. Men har det varit en bättre sommar, då dröjer det till september innan flodvågen kommer, så vi är ju väldigt påverkbara, säger HG Storm.
Så hur ska vi då göra för att få till den där perfekta semestern?
– Jag tror att felet vi gör är att vi pratar för lite om våra förväntningar, både de yttre förväntningarna som väder och vind, men också vad vi har för förväntningar på relationen. Vad vill vi göra tillsammans? Vad vill vi uppleva tillsammans?
Psykologens tips för en stressfri semester
– Varva ner lite INNAN semestern. Gå inte upp i varv, det tar upp till en vecka att varva ner.
– Ta en längre sammanhängande ledighet om det går.
– Tro inte att semstern ska fixa allt. Livet är ingen quick fix.
– Prata igenom med din partner, barn eller tänk igenom själv vilka förväntningar du/ni har på semestern.
– Proppa inte semstern full med upplevelser – det kan också skapa stress.
– Tro inte att barnen måste ha en sommar där det händer något precis hela tiden. Det är bra att ha lite tråkigt ibland.
– Om du har barn – lämna bort barnen några dagar. Det är bra för dig och bra för dem.
– Rör på dig. 30 minuters promenad varje dag har god effekt på psykiskt mående.