Debatt: Så vill politikerna på Hammarö sänka skatten

Publicerad

Hammarö kommun har den elfte högsta skatten i Sverige och nu vill både den styrande majoriteten och Hammarösamverkan sänka den med 1,5 procentenheter.

De har dock skilda uppfattningar hur snabbt det går att göra. När SVT Nyheter lät S och M debattera saken blev ordväxlingen stundtals intensiv.

”Sommarläger – det var ett dåligt exempel” – starta klippet för att se varför Bosse Henriksson (M) reagerar starkt när Solweig Gard (S) kritiserar den moderata skattepolitiken på Hammarö.

Den styrande majoriteten (S, V, C, MP) har lagt en budget där skatten sänks med 20 öre nästa år.

Valet 2022 Värmland

– Vi börjar där, säger kommunstyrelseordföranden Solweig Gard (S).

Hammarösamverkan, med Moderaterna i spetsen, vill sänka snabbare än så, med 50 öre varje år.

Båda läger menar att skattesänkningen ska finansieras med hjälp av effektivisering och digitalisering av verksamheten, men är inte mer precisa än så. Samtidigt väntas invånarantalet öka med 320 nya personer per år.

Återställer skattenivån

2020 höjdes kommunalskatten med 1,50 procentenheter till 34,80 kronor. Tillsammans med sparkrav i verksamheterna, sas det vara enda sättet att få ordning på ekonomin som hade dragits med underskott de föregående åren.

Man stod också inför flera nya skolbyggen och en växande befolkning med större andel äldre och barn.

Nu handlar det alltså om en återställning av skatten till den tidigare nivån.

SoB vill inte sänka

Det enda parti som inte vill sänka skatten är det lokala partiet Sans och Balans, som ännu inte har några mandat i fullmäktige men ändå är representerade eftersom flera partimedlemmar är invalda på SD-mandat och sitter kvar som politiska vildar.

– När lågkonjunkturen är över så vill vi verka för att sänka skatten. Vi vill hålla Hammarö kommun ovanför molnen när det är oväder så kan vi gå ner för landning sen, säger Anders Ahl.

Sverigedemokraterna håller dock med Hammarösamverkan.

Så styrs Hammarö kommun idag

Socialdemokraterna styr i majoritet tillsammans med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet sedan 2020 då C och MP hoppade av Värmlandssamverkan som fram tills dess hade suttit på makten i ett minoritetsstyre sedan valet 2018.

Mandatfördelning:

S: 11

MP: 2

C: 2

V: 2

M: 7

L: 2

KD: 2

SD: 3 (mandaten upptas av politiska vildar)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet