Säffle och Åmål införa matavfallinsamling – bland de sista i landet

Uppdaterad
Publicerad

I november börjar Säffle och Åmål med insamling av matavfall i papperspåsar. Det är cirka 300 hushåll i varje kommun som påbörjar insamlingen. I dag är det 90 procent av kommunerna i Sverige som erbjuder separat insamling av matavfall.

Hör mer om de nya rutinerna för sortering i klippet ovan.

Åmål och Säffle är bland de sista kommunerna i landet att erbjuda insamling av matavfall. Tidigare har invånarna inte sorterat sitt avfall utan lagt allt i samma påse, om man inte själv valt att åka till en återvinningscentral.

Det har och kommer att arrangeras informationsträffar för medborgarna om hur insamlingen kommer att gå till. Det blir en lång inkörningsperiod och år 2026 förväntas alla hushåll kunna sortera sitt matavfall.

Kommunerna har en gemensam teknik- och fritidsnämnd, som gjort att det varit svårare att införa separat insamling tidigare. Anledningen till att det dröjt är att Åmål har haft sophämtning i egen regi, medan Säffle haft ett externt företag och väntat ut att deras kontrakt skulle löpa ut, vilket det nu gjort.

Kan köpa sig fri

Det finns tre olika abonnemang, matavfallsinsamling, egen kompost eller fortsatt osorterat. Kostnaden för insamling av avfall beror på vilket av de tre abonnemangen man väljer, men väljer man att ha osorterat får man en högre årskostnad.

Är det en självklarhet att invånare ska kunna välja om de vill sortera matavfall?

Ja, jag tycker det är självklart och jag tror också, som vi ser i andra kommuner att det blir ett bättre resultat och bättre insamlat om man har det frivilligt och inte tvingar folk, säger Nina Andersson, (M), ordförande teknik- och fritidsnämnden Säffle-Åmål.

Här är kommunerna i Värmland och Västra Götaland som saknar matavfallinsamling

Värmland

Eda

Forshaga

Grums

Hammarö

Säffle

Västra Götaland

Essunga

Grästorp

Götene

Sotenäs

Tidaholm

Åmål

Källa: Avfall Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.