Sagan om regionen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att slå ihop Värmland med Västra götaland fortsätter som innan, trots den senaste flirten från Örebro, som vill att Värmland bildar region tillsammans med dom. Den nya landstingledningen har även gjort en utredning om att stå på egna ben.

Det var när företrädare för Värmlands länsstyrelse och landsting skulle träffa sina kollegor i Örebro för två veckor sedan som örebroarna visade upp ett nytt förslag till regionindelning där Värmland skulle bli region ihop med Västmanland, Sörmland och Örebro.

Förslaget väckte viss förvåning, eftersom Örebro-alternativet utreddes under 2008 och då kom politikerna fram till att Västra Götaland var mest intressant. Örebro har också tidigare avvisat ett förslag från Värmland. Men nu har Örebro fått nej på sina strävanden att gå samman med Stockholm, och Värmland blev åter ett alternativ.

– Helt plötsligt har vi fått massor med friare, säger Värmlands landshövding Eva Eriksson.

I Västra götaland tar man än så länge lätt på det nya intresset för Värmland från Örebros sida.

– Vad man kan säga är att Värmland ingår ju historiskt i ett Västra Götaland för att handel och så har skett mellan Göteborg och Karlstad och så, men vi är inte alls beroende av dom, säger Johnny Magnusson (M), regionråd Västra Götaland

Än så länge fortsätter diskussionerna mellan Värmland och Västra Götaland, trots att vissa politiker är tveksamma.

– Jag tillhör ju dom som inte är så säker på att det här med storregioner är den optimala lösningen över huvud taget och vi får ju se lite hur debatten går, säger Fredrik Larsson (M), landstingsråd i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.