Säger nej till Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Kristinehamns kommun säger nej till Västra Götalandsregionen. Istället förordar man att Värmland ska ingå i Svealandsregionen. Det beslutet tog kommunstyrelsen vid ett extra kommunstyrelsesammanträde idag.

Argumenten för att Värmland ska ingå i Västra Götalandsregionen är tämligen vaga, skriver kommunen i yttrandet.

I yttrandet nämner kommunen flera områden som borde blivit mer belysta i förslaget.  Bland annat om hur kollektivtrafiken ska organiseras och  hur de statliga myndigheternas organisation ska passa in i den nya storregionen. Kommunen påpekar också att processen är för snabb och att det gör att legitimiteten i förslaget kan ifrågasättas.

Kommunstyrelsen var inte enig i sitt beslut.  Allianspartierna ville att  det skulle stå tydligt i yttrandet att kommunen säger nej till Västra Götalandsregionen och Moderaterna ville att det skulle framgå att man är helt emot storregioner. Men den styrande majoritet som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vann omröstningen.

Storregionen – så funkar det

Det pågår en maktkamp i Sverige om nya storregioner. Det här kommer ändras:

En residensstad

Idag har varje län sin egen residensstad. De försvinner och det blir bara en stad i hela regionen som blir residensstad. Det uppger utredaren Barbro Holmberg (S).

En landshövding

Flera landshövdingar förlorar jobbet – i en storregion finns bara en landshövding för hela området.

Landstingen

De landsting som ingår i storregionen blir ett gemensamt område, med ett gemensamt parlament med politiker från ett större geografiskt område, enligt utredaren Barbro Holmberg (S).

Länsstyrelserna

Även om residensstaden blir en slags huvudstad så kommer alla gamla län att behöva ha filialer och personal på plats.

Flera centrum

Det mesta tyder på att länen kommer att dela upp olika centrum mellan sig, att regional utveckling till exempel hamnar på en ort och residensstaden på en annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet