– Vatten säkerställer vi ju så att det finns – vi har reservkraft på våra vattenverk, så det kommer finnas vatten i ledningarna. Och blir det mörkt och kallt i hemmet för att man inte har ström så kommer man kunna komma och värma sig i samlingslokaler som fungerar som värmestugor där man också kan laga mat och ladda batterier.
Värmestugorna som vid ett långvarigt strömavbrott kan drivas med reservkraft finns i tätorterna Lesjöfors, Nykroppa och Filipstad. I Filipstad ligger samlingslokalen i själva kommunhuset. Det är cafeterian och där räknar kommunen med att 140 personer kan få plats.
Men den typen av värmestugor är ju inte för att bo i, utan för att värma sig kortvarigt. Vart ska invånare som inte kan på hemma på grund av kylan ta vägen sedan?
– Visar det sig att man inte kan hantera det så får vi hjälpa till så man kan ta sig till något annat ställe som släktingar eller vänner. Förhoppningsvis är det inte strömavbrott i hela Sverige.
Klara sig på egen hand
Kommunens fokus ligger på barn och äldre som behöver stöd och Michael Björklund pekar på det egenansvar som alla övriga invånare har. I åtminstone upp till en vecka ska man klara sig på egen hand, säger han:
– Man har ett egetansvar att ha någon form av lager hemma, helst ska man ju klara sig själv, men finns det någon som inte klarar sig så försöker vi förmedla att vi finns där om de behöver – i alla fall med värme.
Han tror också att vid långa omfattande strömavbrott så skulle kommunen behöva extern hjälp från länsstyrelsen och andra myndigheter.
– Försvarsmakten skulle kunna komma hit och sätta upp tält med kaminer, det tror jag, men vi har ju inte upplevt något sådant i Sverige ännu.