Samsyn-projektet tillåter värmländska barn testa olika idrotter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnen i Värmland ska kunna utöva flera olika sporter och låta föreningarna sköta planeringen bakom. Foto: Sayed Parwani/SVT

Samsyn-projektet: Föreningssamarbete som ger barnen fler idrottsmöjligheter

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att tidig specialisering och ensidig träning har fler nackdelar än fördelar för unga idrottare.

I Värmland finns därför projektet Samsyn som innebär att ungdomar ska kunna syssla med flera idrotter samtidigt så länge som möjligt.

Samsyn är från början ett projekt som startades på distriktsnivå i RF-SISU Värmlands regi och gäller barn upp till 12 år.

Tanken är att hitta ett sätt att tidigt kunna undvika specialisering om man håller på med flera idrotter samtidigt där säsongerna ofta överlappar varandra och även minska risken för skador och avhopp.

I Samsyn Värmland ingår handboll, fotboll, innebandy, ishockey och numera även futsal. Där har även de olika distriktsförbunden förbundit sig att följa riktlinjerna om högsäsong och lågsäsong (se faktaruta).

Hammarö kommun om vilka fördelar Samsyn har

Hammarö kommun har tagit steget längre och involverar nu även basket och gymnastik i sin satsning.

– Vi ser ett ökat intresse för barnidrott i Hammarö kommun. Så vi drog den förlängda armen ner till kommunen för att underlätta för våra föreningar här ute till att kunna anamma det på ett ännu bättre sätt, säger Sofia Carlsson, fritidskonsulent på Hammarö kommun.

Parterna anser att projektet skapade en relation mellan föreningarna som kan möjliggöra för barn att kunna delta i flera sporter samtidigt, även efter att de har fyllt 12 år.

Starta klippet ovan och hör mer om hur projektet underlättar för att idrotta flera sporter.

Högsäsong och lågsäsong

Basen i begreppet Samsyn är de olika idrotternas tävlingssäsonger. De delas in i högsäsong och lågsäsong. Lågsäsong tar alltid tar hänsyn till högsäsong. Det innebär att:

• Fotbollen har prioritet 1 april till 30 september.

• Ishockey, innebandy, futsal och handboll har prioritet 1 oktober till 31 mars.

• Cuper under högsäsong har alltid förtur.

Källa: www.rfsisu.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.