Vi har i flera reportage berättat om 16-åriga Selma Yohannes, som utvisades ensam till Italien där hon placerades i ett förvar i Catania på Sicilien.
Nu är hon tillbaka i Sverige, men nekades igår att lämna in en ny asylansökan hos Migrationsverket i Örebro. Nu har hennes juridiska ombud, Lars Mannerheden, istället lämnat in en begäran om så kallat verkställighetshinder.
– Jag anför en rad skäl för att hon inte ska utvisas, utan få stanna här i Sverige. Svenska myndigheter utvisade ett barn till ett land där hon inte har uppehållstillstånd, utan att säkerställa att hon blev mottagen på ett korrekt sätt, och där hon istället förvarades under fängelseliknande förhållanden.
Selma har själv undertecknat skrivelsen, och begär också så kallad inhibition.
– Vi vill ha ett stopp för alla eventuella åtgärder runt en avvisning i väntan på att de behandlar hela ärendet, säger Lars Mannerheden.
Det här är verkställighetshinder
Ett beslut som inte går att överklaga betyder att du måste lämna landet inom den tid som står i beslutet. I undantagsfall kan det hända något som gör att du inte kan återvända hem trots att det finns ett beslut som säger att du måste det. Det kallas verkställighetshinder, det vill säga hinder mot att genomföra beslutet om avvisning eller utvisning.
Migrationsverket kan avbryta din hemresa bara om det kommer fram ny information efter att du har fått beslutet. Det kan till exempel handla om att
- de politiska förhållandena i ditt hemland har ändrats och det gör att du inte kan återvända
- du har blivit för sjuk för att genomföra resan
- du har fått en livshotande sjukdom och det inte går att få vård i hemlandet
- din familjesituation har förändrats.
Att du är orolig inför hemresan, eller har sociala eller ekonomiska problem i hemlandet är inte tillräckligt för att Migrationsverket ska ändra beslutet.
Källa: Migrationsverket