– Gudstjänsten tackar för vad kyrkan har betytt för oss i olika sammanhang, säger domprost Harald Cohén.
Med ett så kallat processionskors i spetsen vandrade sedan ett följe lett av kyrkorådets ordförande Lina Larhult från Herrhagskyrkan till Domkyrkan. Med sig hade de symboliska föremål som korset, en dopskål och några silverföremål som används vid nattvarden. Föremålen lämnades i Domkyrkan och sedan avslutades det hela med en bön.
– Vi tar med några föremål för att markera att nu är det ett avslut och kyrkan tas ur bruk. Samtidigt så tas föremålen vidare för att användas i Domkyrkan och andra kyrkor.
En procession som denna är ingen vanlig syn?
– Nej och det ska vi vara glada för. Som tur är har vi inte behövt göra oss av med kyrkor. Han fortsätter:
– Kanske kommer det vara så i framtiden att vi behöver minska antalet kyrkor totalt sett och det är ju en sorg för oss, men samtidigt ett sätt för oss att kunna fortsätta vara kyrka på annat sätt i samhället. Det är viktigare det än att vi bara blir förvaltare av byggnader, säger Harald Cohén.
Herrhagskyrkan som uppfördes 1972 har sålt till Karlstads kommun som en del av pastoratets förändringsarbete. På grund av ett minskat antal medlemmar och därmed också minskade intäkter har man behövt dra ner kostnaderna med 10 miljoner kronor. Förutom Herrhagskyrkan säljs Rudskyrkan och Östra Fågelviks församlingshem. Dessutom ska 13 tjänster bort till 2021.
– Lyckligtvis ser det ut som att ingen behöver sägas upp utan att det löser sig på andra sätt.
Hur känns det idag?
– Det är vemod och sorg för oss som arbetar i församlingen och för alla dem som varit här på gudstjänster, vigslar, dop och begravningar och inte minst den gemenskap som funnits här.
Herrhagskyrkan
Uppförd 1972 och skapad av arkitekten Janne Feldt
Byggnaden har platt tak och smala lodräta fönster. Den domineras både exteriört och interiört av rödbrunt tegel.
Kyrkklockan bär inskriptionen ”Åra vare gud i höjden”