Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför tror socialsekretrerarna att fler unga i Säffle brukar droger. Foto: Sayed Parwani/SVT

Situationen med narkotikabrott och missbruk i Säffle har förvärrats

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har situationen med narkotikabrott och missbruk bland unga i Säffle kommun förvärrats. Rapporter från lokala myndigheter visar en ökning av jämfört med tidigare år.

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet elever eller unga som uppger erfarenhet av narkotikabruk varit relativt stabilt de senaste 20 åren. Andelen som har använt narkotika regelbundet har ökat något under samma tidsperiod, men den har avstannat de senaste åren.

Men Säffle går emot den trenden. Det är ett av de områden i Sverige som har märkt ökningar både i bruk och försäljning.

– Vi försöker jobba mycket med motivation bland ungdomar och även föräldrar och vi gör så mycket som vi kan i öppenvården för att ungdomarna ska ha så bra möjlighet och lyckas på hemmaplan, säger Jennifer Aronsson, socialsekreterare för barn och unga inom Individ och familjeomsorgen på socialförvaltningen.

Kan ungdomar söka hjälp utan föräldrars vetskap?

– Man kan söka hjälp hos socialtjänsten utan föräldrars vetskap när man är 15 år, men vi föredrar att involvera föräldrarna i arbetet eftersom det påverkar hela familjen, och föräldrarna är viktiga att ge stöd till när det gäller att hantera situationen med sin ungdom, säger Åsa Anjou, enhetschef för barn och unga inom Individ och familjeomsorgen.

Hör socialtjänsten berätta om ökningen av narkotikabrott och missbruk i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.