På hösten ökar antalet skilsmässor och årligen leder runt 200 skilsmässor till vårdnadstvister i Värmlands Tingsrätt.
– Det är naturligtvis jobbigt att växa upp i det här när mamma och pappa inte kan prata med varandra. Då blir det ju gärna att det blir barnen som förmedlar budskap och information mellan föräldrarna, säger Linda Kilsby, familjebehandlare på Kristinehamns kommun.
”Ont i magen”
Många barn har det väldigt svårt när föräldrar skiljer sig, och så här har några av barnen uttryckt sig:
”Det är jobbigt när mina föräldrar tjafsar om vart jag ska vara i helgen. Då får jag ont i magen.”
”Ibland är det svårt för mig att koncentrera mig i skolan när jag hört mina föräldrar bråka.”
– Det blir mycket tankar och känslor som barnen får lägga på det här och det i sin tur leder till att barnen inte mår bra vilket kan ta sig i både fysiska och psykiska uttryck, säger Linda Kilsby.
Uttrycka tankar och känslor
Under tolv veckor i höst, en gång i veckan, kommer gruppen att träffas för att prata, fika, leka och utöva olika övningar som har olika teman varje gång, det kan vara att prata om känslor till boende.
Syftet är att barnet ska få uttrycka sina tankar och känslor.
– Det finns en berättelse om två barn, syskonen Hanna och Theo. Vi läser en bit ur den här berättelsen varje gång vi träffas. Om situationer som händer i deras liv. Det här brukar väcka jättemycket känslor hos barnen, de känner igen sig i det här och börjar då prata om hur det är hos dem och det är ju det som är tanken att barnen ska känna igen sig, säger Linda Kilsby.
De barn som kommer hit, jag tänker på skuld. Barn kan lätt lägga skulden på sig, hur ser det ut?
– Det gör de, det är jättevanligt att barnen tar på sig att mamma och pappa bråkar. Det är deras fel att de skiljde sig och inte längre bor ihop. Det är jättevanligt fenomen och det pratar vi om att det inte är deras fel, säger Linda Kilsby.
Positivt resultat
Gruppverksamheten, Skilda världar, har pågått i fyra veckor och redan har man sett positiva resultat.
– Man märker att barnen känner sig trygga i gruppen. Föräldrarna uttrycker att barnen jättegärna vill komma hit, det är veckans höjdpunkt. De är väldigt öppna och pratar och delar med sig så det känns väldigt positivt så här långt, säger Linda Kilsby.
Statistik – Vårdnadstvister i Värmlands Tingsrätt
2018 Hittills i år 174 mål
2017 226 mål
2016 218 mål