Bröderna Olof och Nils Lindberg från Sunne utvandrade till Amerika runt förra sekelskiftet.
I det nya landet blev de skogshuggare, och istället för värmländsk gran och fura fick bröderna de ge sig i kast med över 300 år gamla gigantiska Douglasgranar och Jättetuja i den skogrika staten Oregon.
Värmlänningarna blev kända
Den unga värmländskan Jennie Nilsson från Lysvik lämnade också Värmland. På 20-talet utvandrade hon tillsammans med sin man. Mannen blev liksom Olof och Nils Lindberg skogshuggare i det nya hemlandet.
– Värmlänningarna blev eftertrakad arbetskraft och kända för sitt kunnande, säger Lars Nordström.
I en ny bok, ”Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar”, berättar han om de skandinavier som högg skog i USA under den så kallade guldåldern, från 1880 fram till depressionsåren på 1930-talet.
– I början bodde skogshuggarna i läger utan sina familjer. Men senare när familjerna anslöt blev det lugnare och mindre fylleri, berättar Lars Nordström.
Hundratals bilder
På en bild i boken poserar Jennie Nilsson tillsammans med sin dotter Dorothy. Bilden har Lars Nordström fått från Dorothys son.
Lars Nordström har under arbetet med boken träffat många svenskättlingar. De har letat i lådor och album och hittat bilder på sina anfäder. Många har också faktiskt kontakt med sin släkt i Sverige så här mer än 100 år efter att förfäderna utvandrade till Amerika.
– Det är en fantastisk bildskatt jag fick tillgång till hos släktingar och i arkiv, berättar en entusiastisk Lars Nordström.
Trädstam finns med
Lars Nordström kommer från Stockholm och for till Oregon 1984 för att skriva en doktorsavhandling. Han blev kvar ända fram till hösten 2015.
Då flyttade han till norra Värmland, där han äger ett hus som stått och väntat på honom i alla år. Under åren i USA ledde Lars Nordström bland annat en ideell forskargrupp som heter ”Swedish roots in Oregon”.
Det var då han insåg hur många svenskar och andra skandinavier som högg skog i Amerika, och nu har det alltså blivit en bok.
Samtidigt som boken nu ges ut, öppnar en utställning med samma titel som Lars Nordströms bok på Svenska Migrationscentret i Residenset i Karlstad.
På utställningen finns stillbilder och filmer på skogshuggarna. Där finns också olika unika föremål, som en 300 gammal trädstam.