Bild tvådelad med vänster sida som visar en byggnad med skylten ”Lillängskolan” på en tegelvägg. Höger sida visar en person som håller en mikrofon med SVT:s logotyp, i en dimmig miljö med bilar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver se framåt” – hör Anna Alvarsson, lärare på Lillängskolan, berätta mer i klippet. Foto: SVT

Skolnedläggning på Hammarö – men ingen folkstorm

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om skolors vara eller inte vara har tidigare varit en het potatis på Hammarö. Men när beslut om att lägga ner Lillängsskolan tas talar ingenting för någon ny folkstorm.

– Det är lite tråkigt eftersom vi bor så nära men det blir säkert bra, för skolan är ganska gammal och sliten, säger Rebecca Svensson som har barn på skolan.

Tidigare i veckan tog kommunstyrelsen på Hammarö beslut om att lägga ner Lillängsskolan. Det dryga hundratal elever som går på skolan ska från och med nästa läsår flyttas till Mörmoskolan.

– De äldsta delarna av Lillängsskolan är från 50-talet och varken tillgänglighetsanpassade eller i särskilt bra skick, säger kommunalrådet Solweig Gard (S).

Ingen skolstrid

Så sent som 2017 ledde frågan om skolors vara eller inte vara till en folkomröstning i kommunen. Då handlade det bland annat om skapandet av en ny storskola för högstadiet. Men den här gången finns en bred majoritet för att flytta Lillängseleverna till den stora Mörmoskolan.

– Det var bara Kristdemokraterna och Liberalerna som var emot, säger Solweig Gard (S).

De båda borgerliga partierna reserverade sig mot nedläggningsbeslutet. Moderaterna röstade dock för.

Slutgiltigt beslut om nedläggning kommer fattas av kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.