En grupp personer i en spelturnering, där fokus ligger på en spelare som sitter vid en dator med hörlurar. Skärmen visar en actionsekvens från ett videospel. Omkring finns andra deltagare och en publik som observerar evenemanget. Atmosfären är livlig och fokuserad på spelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om vad några av deltagare tycker om e-sport och varför arrangören tycker det är viktigt att lyfta e-sporten i skolan. Foto: Maria Haglund/SVT

Slutspel under helgen i Löfbergs arena i Karlstad – i e-sport

Uppdaterad
Publicerad

Det skjuts, peppas och svettas i Löfbergs arena i Karlstad under helgen. Men det är inte ishockey som spelas, det är e-sportare från hela landet som gör upp i Gymnasieligan i bland annat spelen Counter-Strike och Rocket League.

– Vi har tränat hårt de senaste tre-fyra månaderna, säger Linus Wikman, som tävlar för Grillska gymnasiet i Örebro.

Från drygt 200 lag i årskurs åtta, nio och gymnasiet har nu 30 lag från hela landet tagit sig vidare till slutspelet som arrangeras i Karlstad under helgen. Gymnasieligan ska avgöras i fyra av de mest populära e-sportgrenarna, Counter-Strike, Valorant, League of legends och Rocket League.

Men även om ligan arrangeras i Karlstad så kommer det inte va en värmländsk segrare som koras och får ta emot 60 000 kronor på söndag.

– Det finns vissa legendarer som kommer från Värmland men just nu finns det inget lag med i Gymnasieligan, säger Daniel Skoglund, vd för arrangemanget.

En av få tjejer bakom skärmarna är Isa Leandersson, från Ebersteinska gymnasiet i Norrköping. Hon spelar Valorant.

– Jag tycker e-sport är kul för att jag älskar strategin och att spela utifrån en viss typ av logik, säger hon.

Hör mer om vad några av deltagare tycker om e-sport och varför arrangören tycker det är viktigt att lyfta e-sporten i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.