– Det kommer säkert innebära att vi får lägre slaktvikter på kalvarna i höst. De får en dålig start i livet och älgkorna kommer vara i dålig kondition till brunsten. De kanske avstår helt eller föder färre kalvar till nästa år. Det kan säkert bli långsiktiga effekter, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.
Väga de fällda djuren
Normalt sett brukar jägare köpa foder av bönderna för att utfodra klövvilt när det är brist på mat. Men det kan bli svårt i år då bönderna själva har problem att hitta mat till sina djur. Svenska Jägareförbundet vill nu att jägarna ska samla in data, som de rapporterar in när de fällt ett djur.
– Vi vill att man väger rådjur och älgkalvar som man skjuter. Men också vuxna älgar för att se hur stor påverkan är, så vi får kunskap och lärdom av det som nu har hänt, säger Gunnar Glöersen.
Spara de större djuren
Antalet djur som får skjutas vid älgjakten kommer inte förändras men Jägareförbundet tycker det är bra om man inriktar jakten på att spara de lite större djuren, och i stället skjuter de mindre kalvarna. Och det kan bli fler arter som drabbas av den torra sommaren.
– Tittar man runt omkring oss här så är blåbärsriset helt uppbränt, det finns inga bär. I de områden där det finns björn och det varit torrt, kommer även björnen att få det tufft. De är väldigt beroende av blåbär för att bygga upp energireserver och fettlager inför vintern, säger Gunnar Glöersen.