Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Birk och Ronja möts första gången utmanar de varandra genom att hoppa över Helvetesgapet tills Birk ramlar och Ronja räddar honom. Foto: SVT

Sommarteater om Ronja Rövardotter i Mattisskogen

Publicerad

Livet i den vilda Mattisskogen i Astrid Lindgrens klassiska berättelse om Ronja Rövardotter är Värmlandsteaterns sommarteater i Mariebergsskogen.

Det är andra gången Värmlandsteatern sätter upp just Ronja Rövardotter. Förra gången var 2001, men nu det är en helt annan föreställning, även om vildvittrorna, de otäcka grådvärgarna och de frågvisa rumpnissarna är med nu också. Och förstås Birk och den egensinniga Ronja.

För regi står Suzanne Carling som tidigare regisserat Pippi Långstrump (2017) och Madicken (2019) på samma scen.

Huvudrollerna Ronja och Birk spelas av Malva Dickson och Dante Möller som bland annat fått träna på att inte ramla ner i den djupa klyftan mellan de två borgarna.

– Det är inte så svårt faktiskt. Svårare har varit att skildra Ronjas starka temperament, säger Malva Dickson.

Träna på att ramla

Men Dante Möller som spelar Birk har även fått träna på att ramla ner i Vargklyftan eller Helvetesgapet som den också kallas i Astrid Lindgrens berättelse. Klyftan mellan de två rövarnästena.

När Birk och Ronja möts första gången utmanar de varandra genom att hoppa över Helvetesgapet tills Birk ramlar och Ronja räddar honom.

– Ja, det är lite speciellt, nästan som ett stunttrick som vi övat extra mycket på, säger han.

Det blir tio föreställningar av sommarteatern som spelas mellan den 28 juni och 13 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.