Embracers vd Lars Wingefors och riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) i ett visningsrum på Embracers huvudkontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar gamingjätten Embracers vd Lars Wingefors vad han hoppas att riksdagens initiativ ska leda till. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Spelbranschen tar plats i det politiska finrummet – glädje hos värmländska Embracer

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin blir nu gamingindustrin en fråga för riksdagen. Branschen, som omsätter drygt 30 miljarder i Sverige, har länge arbetat för att bli accepterad av politikerna. Nu ska kulturutskottet djupdyka i den.

– Det känns stort, säger Lars Wingefors, vd för branschledande Karlstadskoncernen Embracer group.

Riksdagens kulturutskotts initiativ handlar i ett första skede om att göra studier för att få en djupare förståelse för branschen, en förståelse som ska ligga till grund för framtida politiska beslut.

– Staten behöver ha en god kunskap om den här framtidsbranschen. Nu gör vi en inventering för att få en helhetsbild, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) som ska leda studien.

Mångmiljardomsättning

Enligt branschorganisationen Dataspelsbranschen omsatte de svenska dataspelsföretagen 32,5 miljarder kronor i Sverige under 2023.

– Branschen svarar för över 2,6 miljarder kronor i bolagsskatt varje år och bidrar till välfärden, säger Lars Wingefors om branschens samhälleliga betydelse.

Tiotusentals anställda

Räknar man in spelbolagens utländska dotterbolag svarar branschen för en omsättning om 86,5 miljarder kronor. Totalt sysselsattes hela 8 445 personer i Sverige samt runt 16 500 personer utomlands.

– Det här är en snabbväxande del i de kulturella näringarna som behöver ett erkännande, säger Lars Mejern Larsson (S).

Starta videon ovan för att få veta vad gamingjätten Embracers vd Lars Wingefors hoppas att riksdagens initiativ ska leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.