Staffan Kullander står framför ett vetefält

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Millesviks jaktlag ställer in årets älgjakt trots att deras mark är jaktbar. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Ställer in jakten – för första gången på nästan 100 år

Publicerad

Det har jagats älg i Millesviks jaktlag på Värmlandsnäs sedan 1927. Men för första gången på 97 år ställer man in älgjakten. Anledningen? För få älgar.

– Ifjol och i år är de enda åren sen vi fick fruktträd som vi inte har haft älg i trädgården som har tagit äpplen, säger jaktledaren Staffan Kullander.

För att en mark ska anses vara jaktbar ska det finnas minst sex älgar per 1 000 hektar.

– Vi är på decimalen precis över det, men vi har ändå beslutat att ställa in älgjakten i år för att se om det ger någon effekt på återväxten, säger Staffan Kullander, jaktledare.

Såvitt Staffan vet så har jakten i Millesviks jaktlag aldrig ställts in tidigare.

– Nej, det tror jag aldrig har hänt. Åtminstone inte sedan 1968 då jag var med och jagade för första gången.

Förändringen sen 1980-talet är dramatisk.

– I mitten på 1980-talet hade vi en fördelning på 34 älgar. Då kunde man se flockar på uppåt 30 djur i havrefälten här bredvid.

Flera ställer in

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, säger att det är fler jaktlag i Värmland som ställer in årets jakt.

– Men det är ingen stor trend. Det är i områden söder om Arvika och något jaktlag på Värmlandsnäs som har beslutat sig för att stå över i år.

I klippet ovan berättar Staffan Kullander mer om jakten i Millesvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.