Rektor Anna Nilsson och specialpedagog Annika Konz

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Specialpedagog Annika Konz och Anna Nilsson, rektor på Hultsbergsskolan pratar inte längre om hemmasittare. Här handlar det om ”hemmakämpar”. Foto: SVT

Statliga miljoner till skolor i Karlstad ska hjälpa hemmasittarna tillbaka

Publicerad

Karlstad kommuns skolor har fått nästan fyra miljoner extra i ett statligt bidrag för att hjälpa elever med hög frånvaro.

– Det här ger mig möjlighet att stärka mitt elevhälsoteam, säger Anna Nilsson, rektor på Hultsbergsskolan.

Den problematiska frånvaron i skolorna ökar nu igen i Karlstad kommun. I några fall handlar det om hundra procents frånvaro för elever, så kallade hemmasittare.

– Ja, jag märker att det blir fler. Det är många saker som påverkar elever. Det kan vara hemsituationen eller de sociala medierna, säger Annika Konz.

Hon jobbar som specialpedagog på Hultsbergsskolan och har daglig kontakt med ungdomarna som går på skolan. Hon välkomnar de statliga pengarna.

– Det här är jättebra, säger hon.

Bidraget från Skolverket och Socialstyrelsen en satsning på så kallade skolsociala team.

I klippet berättar Johan Sjövall, utbildningschef mer om hur de skolsociala teamen fungerar.

På Hultsbergsskolan arbetar man systematiskt med närvaro.

– Det bygger vi på framgångsfaktorer, vilka faktorer drar eleverna till skolan och främjar skolnärvaro. Det handlar om relationer och att få känna sig som del av en grupp, berättar Anna Nilsson, rektor på Hultsbergsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.