Andreas Öjehag-Pettersson är doktorand i Statsvetenskap och kommer direkt från en föreläsning när SVT träffar honom på Karlstads universitet. Han har följt debatten om Lars Vilks föreläsning vid Stora torget i kväll.
– Den enskilda händelsen, att Lars Vilks får uttrycka sin konst eller de åsikter han vill prata om i kväll, ser inte jag som särskilt viktig i termer av att demokratin är hotad.
Idag skrev Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i sin blogg att det är skandal att Karlstads universitet ställde in föreläsningen med konstnären och att Utrikespolitiska föreningen tvingades att hitta en ny lokal. Thomas Mattsson skriver att det visserligen finns mer ”rumsrena opinionsbildare” än Lars Vilks, men att det inte har någon betydelse när det gäller rättigheten att yttra sig.
På Karlstads universitet säger Andreas Öjehag-Pettersson att man bör fundera kring yttrandefriheten som större fenomen i relation till annat som finns i demokratibegreppet. Han menar visserligen att det är viktigt att alla får uttrycka sina åsikter, även om de är obekväma.
– Men man kan också se det som att ingen demokrati lever med en absolut yttrandefrihet. Tvärtemot kan man se det som att yttrandefrihet är något som kontinuerligt förhandlas.
– Yttrandefrihet är en av många delar som ingår i demokrati. Till exempel tycker jag att jämställdhet och jämlikhet också är viktiga delar. De är också en del av den här förhandlingen om vad vi menar med demokratiska regimer.
Han tror att diskussionen om demokrati och yttrandefrihet kommer att fortsätta men han hoppas att den kommer att bli mer nyanserad i framtiden.
– Diskussionen om demokrati är bredare än yttrandefrihet. Vi borde prata mer om vad vi vill lägga i begreppet demokrati och vilka värden vi anser bör finnas för att det ska vara en demokrati.