Det blev en storseger för alternativ två när Hammarö hade folkomrötsning rörande skolfrågan. Drygt 40 procent av befolkningen röstade och enligt Anders Broman är det vanligt att deltagandet inte blir högre än så i folkomröstningar.
– När det gäller kommunala folkomröstningar som inte ligger samtidigt som det allmänna valet så är väl det här ungefär ett genomsnitt skulle jag säga. Jag har sett siffror på de som varit mellan 2011 och 2014 och då brukar det ligga på mellan 30 och 50 procent som deltar, säger han.
Hur brukar den här typen av folkomröstningar värderas?
– Är det ett högre valdeltagande så brukar man ofta följa det. Tittar man då på de folkomröstningar som varit sedan 2011 är det ungefär hälften av fallen som man följt utgången, säger han och fortsätter.
– Däremot har det varit svårare att följa det när det gäller skolor. Det handlar väl mycket om att när det är skolfrågor är det mycket någon form av nödvändig nedskärning det handlar om, att man ska spara pengar. Nu kanske det här i Hammarö inte riktigt går i linje med de vanligaste folkomröstningarna gällande skolor. Men då har ofta partierna bestämt sig, de har en linje för hela skolpolitiken och då kan det vara svårare att kanske följa ett ensklit beslut som en folkomröstning är.
LÄS MER: Så gick det i folkomröstningen
LÄS MER: Kommunalrådet kommenterar valresultatet
LÄS MER: Oppositionen: ”Lycka”