Mathias Lindqvist är kommunalråd i Munkfors och en av fyra kommunstyrelseordföranden som nu gått ihop för att stoppa arbetsförmedlingens planer på att slå samman lokalkontor. Tillsammans med kommunstyrelseordförandena i Kil, Grums och Hammarö kräver han i en debattartikel att regeringen ger arbetsförmedlingen nya direktiv.
– Jag hoppas givetvis att regeringen ger generaldirektören i uppdrag att göra halt i den här frågan så att lokalkontoren blir kvar, säger Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S).
Stor utmaning
Linquist anser att kommunerna måste gemensamt sätta tryck i frågan för att klara den stora utmaning man står inför med etableringen av nyanlända flyktingar och att få fler i egen försörjning.
– De nyanlända har ju inte kommit till oss än, inte i den utsträckning som de kommer till Sverige. Det sker först i slutet av 2016 när de får sina uppehållstillstånd, säger Lena Hertzberg, som är chef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö.
– Vi är ödmjuka och kan göra förändringar om det skulle behövas, om det skulle visa sig bli väldigt högt tryck i någon kommun, säger Lena Hertzberg.
Satsa på personal
Nedläggningen av lokalkontor görs för att Arbetsförmedlingen ska minska kostnaderna för lokaler. De pengar som frigörs ska satsas på personal och aktiviteter. Enligt de förslag som nu ligger ska arbetsförmedlingarna i Munkfors och Kil flyttas till lokalkontoret i Forshaga. Lokalkontoren i Grums och Hammarö ska flyttas till Karlstad.
Försvårar för nyanlända
Men Mathias Lindquist fruktar att omlokaliseringen inte kommer att göra Arbetsförmedlingen bättre utan göra det svårare för myndigheten att klara sitt etableringsansvar för de flyktingar som kommit till Sverige.
– Jag ser med stor oro på det här. Det gäller inte bara för de nyanlända utan också de som står längst från arbetsmarknaden och är i behov av personliga kontakter. Hur ska det lösas? Ska det gå på den arbetssökandes egen bekostnad?, undrar Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S).
Låna lokaler
Lindquist ställer sig frågan om den arbetssökande ska behöva sätta sig på en buss och åka till Hagfors eller Forshaga för att få personllig kontakt med Arbetsförmedlingen.
– Vi för ju en dialog med kommunerna om vi kan få komma ut och vara i deras lokaler och ha bokade besök där för dem som inte kan ta sig till arbetsförmedlingen, replikerar Arbetsförmedlingens chef Lena Hertzberg.
Omlokaliseringen planeras vara genomförd 2018.