Det säger Jennie Strömberg, som är undersköterska inom omsorgen i Sunne och ordförande i facket, Kommunals sektion Sunne och Torsby.
Bra arbetsmiljö är avgörande för att personal inom äldreomsorgen ska bli kvar, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
Myndigheten pekar på allvarliga brister i arbetsmiljön inom äldreomsorgen – efter att ha studerat situationen i ett antal kommuner – bland annat nio av länets kommuner: Det är för hög arbetsbörda, tidsbrist, för dålig delaktighet och vakanser. Även hot, våld och återkommande omorganisationer är ett problem, enligt Arbetsmiljöverket.
Socialchefen larmar om akut situation
Samtidigt slår socialchefen i Torsby larm om att personalsituationen är akut.
– Vi har en längre tid haft svårt att rekrytera, framförallt utbildad personal. Och nu har det uppstått en akut situation för oss, säger Ulla-Lena Larsson, socialchef i Torsby.
När det gäller lönerna anser socialchefen är det ser ganska bra ut för undersköterskorna i kommunen. Snittlönen för undersköterskor i hemtjänst är 26 200 kronor och för de som jobbar i särskilt boende är snittlönen 26 800 kronor i månaden.
”Behöver bli en attraktiv arbetsgivare”
Enligt Kommunal är det inte bara Torsby som har brist på vårdpersonal.
– Det ser ut så här på många ställen i hela Sverige. Arbetsgivaren behöver se över så att man blir en attraktiv arbetsgivare, säger Jennie Strömberg.
Extrainsatt möte
På onsdag ska politikerna i socialnämnden i Torsby, som har ett extrainsatt möte, försöka hitta lösningar på problemet.
Ett förslag är att avveckla Finnskogahemmet i Bograngen som särskilt boende och istället låta det fungera som ett så kallat mellanboende, som kräver färre anställda.
Vad händer med de som bor där?
– De kommer att erbjudas andra alternativ i så fall, säger Ulla-Lena Larsson.